A marista szellemiség jellegzetességei: A Jelenlét, az Egyszerűség, az Alázatosság, a Szerénység, a Munka szeretete, a Családi szellem és Mária szeretete.

A Jelenlét A fiatalok közötti jelenlét kétségtelenül marista szellemiségünkre és nevelési stílusunkra jellemző sajátosságaink közül a leginkább pedagógiai vonás. Ez képezi nevelési tevékenységünk magját, olyan mértékben, hogy lényegében azt mondhatjuk, a mi pedagógiánk, a marista pedagógia, a Jelenlét Pedagógiája.

logo3violetscolor_jpgAz Egyszerűség Azok a körülmények, amelyek között az egyszerűség a legnagyobb erővel megnyilvánul, a személyek közötti kapcsolatokban találhatók. Az egyszerű embernek könnyű és barátságos kapcsolata van mindenkivel, mivel őszinte, nemes lelkű, könnyen megközelíthető, mindenkihez kedves, modorában természetes, megérti mások problémáit. Képes felismerni saját korlátait, beismerni azt, hogy szüksége van a többiekre. Megosztja életét. Az Alázatosság A fiatalok körében kifejtett tevékenységünk lényege a mindennapokban folyik, amelyeket azok a kis események tarkítanak, amelyek révén a fiatalok képezik magukat, mert nevelni azt jelenti, hogy “jót, csendben cselekedni“.

A Szerénység Elutasítjuk a szélsőségeket és a szertelenséget, felismerjük a nevelő közösségben betöltött helyünket és szerepünket. Márisa példáját követve az Egyházban, az utolsó Vacsorán szerény, de eredményes helyet foglaljunk el.

A családi szellem A Názáretben élő Máriától meríti a Marista Karizmát és nevelési stílust. A családi szellem értelmében megosztjuk képességeinket, tehetségeinket egymással, örülünk egymás sikereinek, együttérzünk a kudarcokban.

bonne-mere3A munka szeretete A közösen végzett munka testvériséget teremt, létrehozza a közösséget, felkelti a csoportban végzett munka ízét, és a többi gyerekkel és fiatallal való kapcsolat révén alakítja a személyiséget. A munka szeretete azt jelenti, hogy időnket jól használjuk ki, és ezt Isten értékes adományának tekintjük.

Mária, mint példakép Nevünk Máriáé (=Marista) Champagnat atya szerint nem csak a nevét kell átvennünk, hanem létezési és cselekvési módjának egészét is. A marista szellemiség Mária szellemisége. Mária erényeinek utánzása lehetővé teszi számunkra, hogy egyre inkább hasonlítsunk Jézushoz. A fiataloknak úgy kell bemutatnunk Máriát, mint a Jézushoz vezető legtisztább utat.

MINDENT JÉZUSNAK MÁRIA ÁLTAL, MINDENT MÁRIÁNAK JÉZUSÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .