A marista testvérek magyarországi működése két korszakot érint. Az első korszak az 1909 és 1950 közé eső éveket jelenti. A szovjet megszállás időszakában nem folytathatták tevékenységüket, ezért a többségében magyar testvéreknek Franciaországba kellett menekülniük. Majd 1990-ben hét marista testvér, köztük négy magyar tért vissza Magyarországra és újrakezdték missziós munkájukat. Az alábbiakban megismerheted a Magyarországon élő marista testvérek történetét, jelenlegi munkájukat és a marista intézményeket.

A jelenleg Magyarországon élő marista testvérek

1990. szeptember 15-én hét testvér érkezett Magyarországra: Belány Ferenc, Marth József, Sándor József, Hegedűs Sándor magyar, Rémi Véricel francia, Ignatio Pérez és Mateo González spanyol származású testvérek. Győrbe jöttek és itt kerestek a marista karizmának megfelelő missziós tevékenységet. A püspökség és a Szentlélek Templom plébánosának egyetértésével megkezdték működésüket az Apor Vilmos Iskolaközpontban annak fenntartójaként. A meglehetősen idős négy magyar marista testvér egészségi okok miatt hamarosan visszatért Franciaországba. Belány ferenc testvér maradt itt a leghosszabb ideig, de végül 2004-ben ő is visszatért Franciaországba. 1993 után újabb testvérek érkeztek Magyarországra: a spanyol David López, az ausztrál Tony Caddy, a spanyol Ramón Espasa, a spanyol Juanjo Luján testvér és a francia François Hanser. A “Történelem” címszó alatt további részletek olvashatók a testvérek Magyarországra érkezéséről. Kattints ide.

Jelenleg öten vagyunk: Miquel Mont (Misi), Pedro Catalá (Péter), Jaume Bofarull, Jordi González és Pau Tristany, spanyol testvérek.
Két helyen dolgozunk, de egyközösségben élünk.

iskola1. Győrben, az 1993-ban alapított “Apor Vilmos” iskolában. Mi voltunk az iskola fenntartói, bár a tulajdonosa az Apor Vilmos Alapítvány. Ez az iskolaközpont az óvodától az érettségiig tartó oktatási tevékenységet folytat. 2008-ban a marista rend visszaadta az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont fenntartását a győri püspökségnek, és alapított egy új közösséget Karcagon.

 

 

 

 

dscf4374

2. Néhány évvel később úgy gondoltuk, hogy missziós munkánkat a legszegényebbek között is szeretnénk folytatni Alapítónk elképzelése szerint. Ezért két testvér megalapította az esztergomi közösséget, ahol cigány gyerekekkel és fiatalokkal kezdtek foglalkozni. Először a közösség saját épületében jöttek össze a gyerekek iskola után tanulni és játszani, majd később, 2002. márciusában megnyitották “A Mi házunk” közösségi központot. Ebben a központban a testvérek oktatók segítségével szociális munkát végeznek. A külvárosban található, és az itt élő gyerekek, fiatalok oktatásában és a családok társadalmi helyzetének javításában vállal szerepet. Ha szeretnél többet tudni a központról, kattints ide.

 

 

 

 

img_38773. Az Egri Főegyházmegye 2009. szeptember 1-én fenntartói tulajdonba visszakapta az eddig Karcag Városi Önkormányzat által fenntartott Zádor Úti Általános Iskolát. Ebben az első tanévben, a testvérek  megkapták Dr. Ternyák Csaba érsek Úrtól az iskola lelkipásztori ellátását, Galcsi János plébános Úr együtt működésével.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .