A testvér szó számunkra a mindennél szorosabb köteléket jelenti, melyben úgy élünk, mint egy család, és 0148didentitásunk pedig közös. A mi hivatásunk Jézus különös meghívásának a gyümölcse, mivel Jézus mindenki testvére. A közös célt magunk előtt látva érezzük, hogy egymás testvérei vagyunk. A testvéri élet Isten szeretetének megtapasztalása, mely által ez több mint szimpátia vagy barátság egymás iránt.

Az egyházi meghatározás szerint laikus szerzetesek vagyunk. Az egyházban vannak papok és laikusok. Nekünk szerzetes testvéreknek van fogadalmunk, de laikusok vagyunk. A testvérek a három fogadalom által megszentelt szerzetesek. Nincs más célunk csak Krisztus követése. Életünk Jézus szeretetében teljesedik ki, akit maristaként Mária példája szerint igyekszünk követni, ahogyan ezt Champagnat atya ránk hagyta.

A karizmánkat – ami ajándék az egész egyház számára – örökségül kaptuk alapítónk, Szent Marcellin Champagnat atyától. A hivatásunk a gyermekek és fiatalok nevelése, különös tekintettel a legszegényebbek körében.

0144cA testvériségünk Jézus testvériségét élni mindenkivel, különösen a fiatalokkal, csupán szeretetből és odaadásból. Számunkra a közösségi élet nagyon fontos, mert ezáltal tudjuk gyakorolni a testvériséget. Mi marista testvérek egy család vagyunk, melyet Krisztus szeretete tesz eggyé. A családi lelkületünk a názáreti Szent Családot tekinti példának. Ez a lelkület különösen bátorít a munka szeretetére.

Minden, amit a marista testvérek hivatása alatt értünk, nagyon különbözik attól, amit az emberek többsége ez alatt a szó alatt ért: testvér. Sokak számára a testvérek azok, akik nem elég okosak ahhoz, hogy papok legyenek. Talán semmi sem áll messzebb az igazságtól, mint ez. Mi maristák hivatásból lettünk testvérek. A gyerekkel és a fiatalokkal végzett munkánk által Istent és az egyházat szolgáljuk, de nem az oltárnál.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .