Nagy csütörtök

A Húsvét számomra az első Ifjúsági Nagyhét eseményeivel kezdődött, amit a marista testvérek szerveztek Sátoraljaújhelyen. A  résztvevők – közel harmincan -, a világ különböző pontjairól érkeztek a találkozóra.

Várakozással, lelkünk felkészítésével álltunk az első nap, a Nagycsütörtök elé. Ismerkedéssel, beszélgetéssel teltek az órák. Mi is átéltük az Utolsó vacsora jelentőségét, érezve, hogy Jézus igazán köztünk van.

Tettekkel emlékeztünk a lábmosás kegyelmére. Mint ahogy Jézus tette, mi is képesek voltunk úgy szolgálni, átérezve mindazt, amit e cselekedet valójában jelentett. Hálás vagyok, hogy Márta nővér lábának megmosásával köszönetet mondhattam a szerzetesek nagylelkű szeretetéért.

Éreztük ez az éjszaka más, mint a többi.

Az estét csendes imádkozással, énekléssel töltöttük a kápolnában. Így készültünk a másnapi Keresztútra.

Csanádi Irén Virág

szombat1

lábmosás

Nagypéntek

Nagypéntek… Már senki nem téved el a zegzugos folyosókon. Első utunk a kápolnába vezet, hogy közös imával kezdjük a napot. Lassacskán a névcédulák sem kellenek, mert már ismerjük egymást.

Az első kiscsoportos beszélgetés alkalmat ad arra. hogy megnyíljunk egymás előtt, és megosszuk egymással életünk nagy ellentmondásait.

A keresztútra együtt indulunk. A kereszt kézről-kézre jár. A jeges szél átjárja minden porcikánkat. Csak valami csodának köszönhető, hogy  Misi testvér ujjai nem fagynak oda a gitár húrjaihoz J.

A délutáni csoportos beszélgetés során bűneinket, kételyeinket Jézus keresztfájához visszük. Szöget és kalapácsot ragadunk, hogy mindent felszegezzünk erre az egyre súlyosodó keresztre.

A nagypénteki szertartáson a hívek szeretettel fogadják passiójátékunkat, már nem újdonság jelenlétünk. Velünk együtt énekelnek. Csak a sekrestyés kap néha a szívéhez, ha valami mégsem a megszokott rendben zajlik.

Az estét a kápolnában fejezzük be csendes imádkozással a kereszt mellett, ki-ki a maga módján.

Köszönjük Laci atyának a gyónásban ránk szánt tartalmas időt! A fiataloknak és Misi testvérnek a csodálatos furulyaszót és gitárzenét!

SVO.

keresztút keresztút2

Nagyszombat
A nagyszombat legfontosabb eseménye a Mária-ima. Ebben az imában Szűz Máriának, Jézus anyjának szemszögéből láthatjuk az eseményeket Jézus keresztrefeszítésétől a feltámadásáig. Láthatjuk Mária fájdalmát, az anyai szeretetét illetve a kitartását. Minden egyes kiragadott jelenethez kérdések kapcsolódnak, amiket kiscsoportokban vitatunk meg.
A délutáni szabad időben néhányan a szlovák határ felé vesszük az irányt. Átlépve a határon találkozunk néhány különbséggel, de a lépten-nyomon felhangzó magyar szó bizonyítja, hogy továbbra is magyarlakta területen járunk.
Visszatérve néhány rövidfilm alapján osztozunk, a filmek fő témái a szeretet, illetve a közösség ereje. Ezután felkészülünk a húsvéti vigíliára, majd az előző napi Passiójátékról szólunk még néhány szót.
A húsvéti vigília 22 órakor kezdődik. Ezúttal sem hiányoznak a formabontó mozzanatok, de mostanra ehhez már mindenki hozzászokott.
Éjfél után egyfajta búcsúbulit rendeznek nekünk a Marista Testvérek. Eddig is tudtuk róluk, hogy közvetlenek, és rugalmasak, de a hangulat most minden várakozást felülmúl. Ráadásul Laci Atya is velünk van, aki mindenben partner. Az együtt töltött idő alatt kapunk valamit abból a mediterrán életérzésből, ami nálunk szinte ismeretlen.
szombat6 szombat5 szombat4 szombat3 szombat2 szombat1
Ifjúsági Naghét

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .