A 2014/15-ös évre megfogalmazott tartományi stratégiai terv kiemelt figyelemmel fordul a nehéz sorsú gyerekek és fiatalok felé, hiszen a velük való törődés küldetésünk meghatározó eleme.
A gyermekek jogainak szentelt nap megszervezésére az egyezmény aláírásának 25. évfordulóján, november 20-án került sor intézményünkben. Tanév eleje óta folyamatosan készültek erre a napra az osztályok. A folyosókon, osztálytermekben megjelentek az erre az alkalomra készített Marista plakátok. A diákok osztályfőnökeikkel több alkalommal megvitatták, hogyan lehet a mindennapi életben megtapasztalni a gyermekek jogainak érvényesülését. Felismerték, milyen szomorú, hogy a világ távoli részein még ma is élnek jogfosztott kisfiúk és kislányok, akik soha nem élhetik át a törődés, a gondoskodás biztonságot nyújtó érzését. Tanítványaink képeket gyűjtöttek, rajzokat készítettek a témában. Előzetes feladatként különböző produktumokkal készültek a november 20-i délutánra.
Mindenki nagy izgalommal várta a bemutatkozást. Az első és második osztályosok vidám dalt adtak elő, melynek szövegét a tanító nénikkel együtt írták meg. Boldog átéléssel, bátran énekeltek a színpadon.

Jogom van szeretni,
Nevemet használni,
Házamban jól élni családdal,
Nagyokat játszani,
Okosan tanulni,
Egészségben élni veletek.

Együtt jó, együtt jó,
Együtt lenni jó,
Szeretet, barátság
Köt össze minket.
Itt vagyunk közösen
Egy marista családban.
Gyer nohát, legyél mivelünk!

Az 3-6.-os gyerekek egy-egy füzetben gyűjtötték össze a gondolataikat, rajzaikat, fotókat. A Jordi testvér által készített videórészletek vetítésével egybekötve mutatták be alkotásaikat. A kedves rajzokból derű és vidámság áradt. A kisebbek még konkrét rajzokat készítettek az otthonukról, a tanulásról, az orvosi ellátásról, míg a hatodikosok írásai között már felfedezhetünk nagyon figyelemre méltó, a nagyvilág sokszínűségéről, ellentmondásairól szóló kritikákat.
A diákok hálával érzékelik azokat a lehetőségeket, amelyeket családjuk, hazájuk biztosít számukra. Érzik annak felelősségét, hogy jogaik mellett kötelességeik is vannak önmaguk, társaik és környezetük iránt. Gyakran meghatóan fogalmazzák meg együttérzésüket távoli országokban élő, hontalan, éhező vagy gyermekmunkát végző kortársaikkal.

„ Hálát adok az Úrnak minden egyes napért, mert tanulhatok.
Köszönöm, hogy olyan családban születtem, melyben éhezésünk vagy más gondok miatt nekem nem kell fizikai munkát végeznem, hanem építhetem a jövőmet. „

„Jogom van ahhoz, hogy egészségben megszülessek!!!
Köszönöm Uram, hogy egészségben megszülettem! De sajnos ez nem mindenkinek adatik meg!
Mert sok felelőtlen szülő van a világon. Kérlek Uram, add hogy a jövőben sok egészséges gyermek szülessen! Köszönöm Uram!”

„ Jogunk van arra, hogy egymást megismerjük és sok új barátot szerezzünk, ha a bőrszíne más, akkor is.”

„ Minden reggel tejtermékek kapunk. Én a kakaót szeretem a legjobban.”

„ A játék is úgy jó, ha mindenki betartja a szabályokat.”

„ Az én szobám azért jó, mert van elég helyem aludni. Annyi posztert ragaszthatok fel a falra, amennyit akarok.”

„A sok mozgás, a sport egészséges az emberi szervezetnek, de ezt több országban nem tehetik meg a gyerekek, mert dolgozniuk kell.”

„ Én ezekből a képekből a szomorúságot, szegénységet, fájdalmat látom és egyben érzem is.”

„Add Istenünk, hogy a gyerekeknek legyen otthona és szülei!
Add, hogy ne legyen éhezés és háború!
Add, hogy minden gyerek iskolába járhasson! „

„ Nekünk is tiszteletben kell tartani mások jogait.”

A legnagyobbak, a hetedikesek és a nyolcadikosok kreativitásába, véleményébe egy-egy kollázson keresztül nyertünk betekintést. Közös munkaként az egyenlő bánásmódot, a fiúk-lányok egyenjogúságát jelképező fiú és lány figura formájában jelenítették meg a gyermekjogokat a rájuk jellemző vidámság bemutatásával. Valójában önmagukat megformálva azonosultak a gyermekjogokkal, életmódjuk, érdeklődésük tükröződik alkotásukban.

Gyökeres Mária Deliné Kurucz Éva
Szent Pál Marista Általános Iskola


Gyermekek jogaiért Marista nap

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .