A járvány idején ezzel az egyszerű PDF dokumentumokkal szeretnénk neked ajánlani néhány gondolatot, hogy otthon is tudd mélyen átélni Krisztus kínszenvedését, halálát és feltámadását.

Töltsd le a PDF dokumentumokat, hogy a linkek használhatók legyenek!

Virágvasárnap

A Virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka. Az Egyház kifejezi hitét, miszerint a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja. A mostani Virágvasárnap egy sajátos lehetőséget ad a számunkra, hogy az Úr szenvedésének megünneplése különös módon erősítsen meg bennünket a világjárvány idején.

Nagycsütörtök

Az utolsó vacsorára emlékezünk mi, keresztények. Az egyetlen nagymisén egyszerre szólalnak meg Glóriára az orgona, a csengők és a harangok, hogy aztán nagyszombatig elhallgassanak. A harangokat a fiúk kereplőkkel helyettesítették. Jézus az utolsó vacsorán elmondja baljós előérzeteit, beszél a feltámadásról, kenyérrel “Vegyétek, ez az én testem” és borral ” Igyatok ebből, mert ez az én vérem” kínálja tanítványait, majd megmossa lábukat, példát adva nekik.

Nagypéntek

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékezünk. Ezen a napon nincs szentmise.

Nagyszombat

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Ekkor Krisztus a sírban fekszik, a világ elcsendesedett, a szavak elnémultak, a harangok nem szólnak, az apostolok, a tanítványok, az asszonyok mind-mind a szavakat keresik, a folytatást várják.

Húsvétvásárnap

Húsvét legnagyobb ünnepünk. A családban ünnepelve apró gesztusokkal, jelekkel tudjuk érzékeltetni, hogy a hitünk középpontjában álló misztériumnak egészen különleges jelentősége van.