Miért imádkozzunk? Azért, hogy éljünk. Mert ahhoz, hogy igazából éljünk, imádkozni kell.

JMJMert az élet az szeretet. Az élet szeretet nélkül, nem élet, hanem csupán üres magány, börtön, szomorúság. Csak az él igazán, aki szeretni tud. És csak az szeret, aki érzi, hogy szeretik, akit megérint és átformál a szeretet.

 És aki nem imádkozik? Aki nem imádkozik, azzal előfordulhat, hogy meghal belülről, mert előbb vagy utóbb majd elfogy a levegője, hogy lélegezzen. Nem lesz, ami melegen tartsa. Nem kap fényt, hogy lásson. Elfogy a tápláléka, hogy növekedjen és hiányozni fog életéből a szeretet, ami értelmet ad az életnek.

 De hisz én nem is tudok imádkozni! Azt hogy kell? Segítek neked: kezd azzal, hogy minden nap egy kis időt Istennek szentelsz. Kezdetben nem szükséges, hogy sok idő legyen, de azt a kis időt, amit rá szánsz, őszintén kell, hogy add. Minden nap szánj időt az Úrra, bizalommal fordulj hozzá és egyszerűen, akár tetszik akár nem. Keress egy nyugodt helyet, ahol valami Isten jelenlétét sugallja.

 Tárd elé szíved, még ha össze is vagy zavarodva. Ne félj elmondani neki mindent: a nehézségeidet, a fájdalmaidat, a bűneidet, a kétségeidet, és a lázadásodat. Mindazt, amit érzel.

 Hallgasd csendjének hangját. Hallgasd az Élet igéjét. Nyisd ki a Bibliát és elmélkedj szeretettel. Engedd, hogy Jézus szava szívedben a szívhez szóljon. Olvasd a zsoltárokat. Azokban minden benne van, amit mondani akarsz neki. Hallgasd az Apostolokat és a prófétákat. Szeress bele az Ősatyákról, a kiválasztott népről és az őskeresztényekről szóló részekbe. Amikor meghallod Isten Szavát, kövesd a csend útját, hagyd, hogy a Szentlélek elvezessen Krisztushoz, Isten végtelen Szavához. Először lehet, hogy úgy tűnik, túl sok idő kell ehhez. Tarts ki alázattal és add Istennek mindazt az időt, amit tudsz, de soha ne kevesebbet, mint amit már adtál neki.

 Amikor nyugtalan szívvel kezdesz imádkozni, ha kitartasz, meglátod, hogy a hosszú ima kétségeidre nem válaszokat  ad, hanem  egyszerűen elpárologtatja gondjaidat, mint a napfény a harmatot. És szíved eltelik békével: azzal a békével, hogy Isten kezében vagy és hogy engedelmesen hagyod magad általa elvezetni arra a helyre, amit neked előkészített.

 Csak úgy megtanulhatunk imádkozni, és megízlelni a Szentlélek032 gyümölcseit, amelyek valóságossá széppé teszik az életet, ha imádkozunk.  Ha imádkozunk, akkor szeretetté válunk, és az élet azt az értelmet és szépséget kapja, amit Isten neki szánt. Ha imádkozunk, akkor érezni fogjuk, hogy mennyire fontos az, hogy mindenki számára, a világ legtávolabbi részeire is elvigyük az Evangéliumot. Ha imádkozunk, akkor felfedezzük a szeretett Isten végtelen ajándékait és megtanulunk mindenért köszönetet mondani neki.

Ha imádkozunk, akkor élünk.

Ha imádkozunk, akkor szeretünk, dicsérünk.

 Bruno Forte , Chieti érseke – Vasto ( Olaszország )

Levél az imáról