2012. szeptember 2. A Marista Testvérek Jabal városrészben, El Sayde-ban egy imámmal és egy csapat önkéntessel dolgoznak együtt. Legalább 2000 olyan menekült van itt, aki elhagyta otthonát és egy közparkban keresett menedéket, mert félt, hogy túszul ejtik. Másik 900 menekült két iskolában talált menedéket. Szegény és nagyszámú családokról van szó. Vannak olyan családok, ahol 10 gyerek van. A Marista Testvérek főleg a menekültek között lévő közel 400 gyerekkel foglalkoznak. Pszichológiai segítséget, orvosi ellátást nyújtanak nekik. A Marista Testvérek és a velük együttműködők egy 50 fős önkéntes csoportot alkotnak, ők a „Kék Maristák”.

Sin título2012. szeptember 4. Leginkább a gyerekekkel foglalkozunk. Próbáljuk velük elfeledtetni a háborút és annak szörnyűségét. Huszonöt „kék Marista” váltja egymást délelőtt és délután, hogy játsszon a gyerekekkel, hogy elvonja a figyelmüket a háborúról, és hogy a hosszú időt oktatói játékokkal töltsék el.

Mindaz, amit csinálunk, semmit sem érne, ha nem közös értékek vezetnék csoportunkat:  a mások iránti tisztelet és úgy bánni másokkal, mintha a testvérünk lenne.

Ami kárpótol bennünket, az a gyerekek mosolya és a felnőttek testvéri tekintete. Elég számunkra az, amit rólunk mondanak: „Nézzétek, mennyire szeretik egymást és mennyire szeretnek másokat.” Számunkra ez a legnagyobb tanúbizonyság.

2013. szeptember 28. Augusztus 10-én, szombaton, a gyűlölet és az erőszak elérte a „Kék Maristákat” és Dr.Amine életét követelte, egy igaz és elkötelezett testvér életét, aki a szolgálat és a jószívűség embere volt. Dr. Amaine gyermekeinél tett rövid látogatás után visszatért Alepo-ba. Azért jött vissza az országba, hogy gondoskodjon betegeiről, akiknek szüksége volt rá. Marista szívünk vérzik érte és mindazokért, akiket vakon és alanews_2892ptalanul gyilkoltak meg… Az ártatlan és elszegényedett nép egyre nagyobb árat fizet a nemzetközi és helyi blokádért. Aleppó továbbra is megosztott… Lakosainak az egyetlen kilátást az a tudat jelenti, ha másnapra van kenyér, víz, élelmiszer, tej a gyerekeknek… Hozzá kell tenni, hogy a „holnap” szó csak a képzeletükben létezik.. Csak a ma számít. A holnap olyan messze van, és annyira más, hogy talán sokan közülünk akkorra már megszűnnek létezni.

Ezelőtt a sötét kép előtt, mi Kék Maristák azért harcoltunk, hogy bármi áron, de maradjon egy oázis. Az emberek eljönnek hozzánk megosztani velünk aggodalmaikat, tanácsot kérni, megnyugodni testben és lélekben, tudni azt, hogy még lehet valakire számítani… Van, akinek több mint két óráig tart eljutni hozzánk.

news_31322013. október 21. Tevékenységünk a Kék Maristákkal nagyon jól folyik. Szeptember elején úgy döntöttünk, hogy elszállásoljuk a Djabal al Sayde városrészből menekült családokat. A családok azért menekültek el otthonukból, mert városrészüket Nagypénteken megszállták a lázadók. Két dolog miatt cselekedtünk így: egyrészt tiszteletben tartjuk, hogy ezeknek az embereknek már ideje családban élni, ezért 5 hónapja a házunkban vannak elszállásolva, külön hálószobákban. Illetve, mivel a Maristák háza messze van a gyerekek iskolájától, úgy gondoljuk, hogy amikor visszatérnek az iskolába, jobb ha közel laknak az iskolához, mert már nincs tömegközlekedés. Hat hónapra kifizettük az albérletüket kis egyszerűen bebútorozott lakásokba, amit ők maguk kerestek.

Egy kis reménysugár szeretnénk lenni a háború okozta nagy zajban és a gyűlöletben, ami ugyanannak a népnek a testvéreit egymás ellen fordítja. Reménysugár, ami szétárad az egész Földön. Minden otthont meghívunk, hogy legyen reménysugarunk része azzal, hogy meggyújt egy szál gyertyát, amely a béke hangja és fénye lesz.  Gyertyát gyújt minden nap úgy, ahogy a karcagi Marista testvérek és más marista közösségek meggyújtják a béke gyertyáját. Meghívunk minden otthont, hogy kövesse példánkat, és kérje a Boldogságos Szűz Máriát, Jó Anyánkat, hogy a béke fénye jusson el a Föld minden szegletébe.IMG_3248

És végezetül, Ferenc pápa által megfogalmazott kívánságokkal szeretnénk befejezni: „Szűnjék meg a fegyverek zaja Szíriában”.

A Karcagi Marista Közösség, a Aleppó-i (Szíria) Kék Maristák nevében

2014 Január 21.

Aleppó Kék Maristái, Szíria