(Gépi fordítás az spanyol eredeti üzenetéből)

Kedves Champagnat-i maristák!

Champagnat Szent Marcellin ünnepét, hálát adva Istennek a marista karizma ajándékáért, amely ajándék az egyház és a világ számára.

A világ különböző országaiban ma a társadalmi összetettség, a háború és a bizonytalanság körülményei között élünk. A világ különböző részein természeti katasztrófák is történtek, amelyek sok embert megráznak. E nehéz körülmények némelyike bizonyos marista helyeken is előfordul. Vannak érintettek, az intézethez kötődő emberek: nevelők, családtagok, barátok… Az új szegénység és marginalizáció ezen helyzeteivel szembesülve örömmel tudjuk, hogy sok Champagnat-i marista, testvérek és világiak szolidárisan segítenek. Mindannyian meghívást kaptunk, hogy kapcsolódjunk össze ennyi ember szenvedésével és nyújtsunk támogatást, a marista karizma által motiválva, amelyet ajándékba kaptunk.

Karizmánkat, amelyet a Szentlélek Szent Marcellin és az első testvérek által ihletett, 207 év alatt sok Champagnat-i marista tanúságtétele és elkötelezettsége tartotta fenn és fejlesztette tovább. Ma annak a nagy családnak vagyunk a részei, amely megkapta ennek az ajándéknak az örökségét. Arra vagyunk hivatottak, hogy élvezzük, életben tartsuk és a jelen időkhöz igazítsuk, hogy továbbra is jót cselekedjünk.

Április 18-án ünnepeltük Szent Marcellin Champagnat szentté avatásának 25. évfordulóját, azt a napot, amikor az egyház és a világ szentjévé nyilvánították. Egyszerű ember volt, aki nagy bizalommal élt Istenben és Máriában, a mi Jó Anyánkban, aki megtanított minket arra, hogy testvériséget éljünk, és bátran válaszoljunk a korabeli gyermekek és fiatalok szükségleteire. II. János Pál pápa szentté avatásának napján ezt mondta: „Szent Marcellin égő szívvel hirdette az evangéliumot. Érzékeny volt kora lelki és nevelési szükségleteire, különösen a vallási tudatlanságra és a különösen a fiatalok által tapasztalt elhagyatottság helyzetére (…) Kérjünk az Úrtól olyan lángoló szívet, mint Marcellin Champagnat-é, hogy felismerjük őt és tanúi legyünk”. Hogyan bátorított engem személyesen Szent Marcellin Champagnat tanúsága? Hogyan próbálom minden nap megélni a szentségre való hívást, amelyet minden keresztény megkap?

Azt is megosztom veletek, hogy néhány nappal ezelőtt, májusban ünnepeltük a Notre-Dame de l’Hermitage ház építésének alapkőletételének kétszázadik évfordulóját. Hét évvel a Rend La Valla-i indulása után Marcellin a testvérekkel együtt nekilátott ennek a nagy és szép háznak, amely a novíciusok képzését, a testvérek számára pedig a találkozás, a visszavonulás és a pihenés helyéül szolgál majd. Ez a hely ma is mindannyiunk számára az animáció és az Rendünk eredetével való kapcsolat központja.

Örömmel tudatjuk, hogy Champagnat képes volt a szívében hallgatni a Szentlélek intuícióira, és merészen válaszolni, a nehézségek és a kritikák ellenére, amelyeknek ki volt téve. Mindig azt mondta, hogy mindaz, amit elért, nem az ő saját munkája, hanem Isten és Mária műve. Minden nap megelevenítette szemlélődő imája, baráti és szoros testvéri élete, valamint a gyermekek és fiatalok, különösen a leginkább rászorulók szolgálata iránti elkötelezettsége.

Kegyelem számunkra, hogy megünnepelhetjük történelmünk e fontos részének 200 évét. És arra is bátorít bennünket, hogy elképzeljük, mit jelentene ma „egy új Hermitáge újjáépítése” a mai körülmények között. Hiszem, hogy a kétszázadik évforduló megünneplésének e hónapjai alatt elgondolkodhatunk azon, hogyan terjeszthetjük tovább a marista karizma ajándékát, amelyet kaptunk. Megtanuljuk használni Marcellin és az első testvérek erejét és kreativitását, akik sziklát vágtak és szilárd alapra építettek.

Mi segít nekünk megélni Szent Marcellin és az első testvérek tapasztalatát? Mi az a szilárd alap, amelyre ma szükségünk van ehhez az újjáépítéshez?

Június 6-án ünnepelünk és imádkozunk közösségben mindazokkal a helyekkel, amelyek a világ marista családját alkotják, különösen azokkal, akik nehéz helyzeteket élnek át. Mária, a mi Jó Anyánk kezébe helyezzük magunkat, aki naponta inspirál és kísér minket marista életünkben és küldetésünkben.

Boldog Szent Marcellin Champagnat napot!

Testvériesen:

H. Ernesto Sánchez Barba, általános főnök

Üzenet angolul

Üzenet spanyolul

Üzenet franciául

Generális testvér üzenete Champagnat nap alkalmában