Már több tíz évvel ezelőtt megjelent a “Közös Asztal Körül” könyv a Champagnat marista laikus hivatásról.

A marista világban azt érzékelhetjük, hogy ez a dokumentum egyre világosabb tudatára ébresztett ezt a karizmatikus „marista hivatás” kifejezést.

Megállapították azokat az alapokat, amelyekből a marista laikus hivatás megkapta a “nemesi leveleit ” … és utat is mutat a jövő számára. Ezek közül létre kell hozni olyan képzést, hogy mindenki tisztán lássa ezt a hívatást.  

Egy multi kontinens marista világ bizottság már elkészített egy dokumentumot és ezt javasolták a 2017-es rend általános káptalannak.

Azt láthatjuk, hogy már több tartományban elkezdték az ilyen képzéseket megtartani, olyan női és férfi marista laikusokkal, akik már elkísérhetnek másokat a marista karizmában.

Már azt is látjuk, hogy személyes válaszokat kell kifejezni gesztusokkal és nyilvános elkötelezettségekkel a karizma iránt, vagy egyházi közösség által elismert világi jellegű társaságot létrehozni.

Ezek az intuíciók tovább formálódnak, amelyből van néhány tapasztalat és ezekből már néhány adminisztratív egységet átalakítottak. Ezek meg fognak jelenni a következő közleményekben.

A „LAIKUS MARISTA HIVATÁS NEMZETKÖZI FÓRUMA” már megkezdődött – és egészen 2024-ig tart. Csodálatos alkalom lesz ez az intuíciók felfedezésére és elmélyítésére is. Nagy segítség lesz konkrét és látható lepéseket tenni, különös tekintettel a karizmatikus kapcsolatra és az egyesületi struktúrákra is.

Manu Gómez Cid – Marista laikusok titkárságának igazgató helyettes.

MARISTA LAIKUS: A 21. SZÁZAD HIVATÁSA.