Megjelent: 2021. január, Santiago Agrelo írása

Másnap megint ott állt János két tanítványával, s mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya!”

A kezdeti kinyilatkoztatás azokhoz a tanítványokhoz egy szemtanú hangján keresztül érkezik. Mi is így kaptuk. Számukra a szemtanú János volt. Számunkra egy anya, egy hitoktató, egy tanító, egy pap, egy barát volt.

Mint azok a tanítványok, mi is ettől kezdve kezdtük el követni Jézust. Ma nekünk szól a kérdés, amelyet Jézus nekik tett fel: “Mit kerestek?” És feltesszük magunknak a kérdést, amelyet ők tettek fel Jézusnak: “Mester, hol laksz?” Azt mondja nekünk: “Gyertek és meglátjátok.”

Nem a vasárnapi kötelezettségek teljesítésének ideje van: itt az ideje, hogy kövessük „Isten Bárányát”, itt az ideje, hogy „elmenjünk és megnézzük, hol lakik”.

Megfigyelhetted már, hogy az evangélium azt mondja, hogy a tanítványok „elmentek, megnézték, hol lakik és aznap vele maradtak”; de nem mondja meg, hol lakik Jézus. Ha tudni akarjuk, mennünk kell és meg kell néznünk, személyesen kell bejárnunk az utat, amely egy nem postai címre vezet, hanem Isten misztériumának szívébe. Ha elmész, meglátod, hol lakik Jézus, és vele maradsz. ” „Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn14, 23-27)

Ha Jézust követed a szeretet és az engedelmesség útján, meglátod, hol lakik: Ő az Atyával benned lakozik! „Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait és szeretetében maradok.

Jézus, az Isten Báránya, az Isten parancsának engedelmeskedő Szolga az Atya szeretetében lakozik. Az Eucharisztiában hallod az Úr szavát. Ha befogadod és megtartod az ő szavát, akkor felfedi előtted, hogy hol lakik és te is vele fogsz maradni, mert ha a szívedben tartod az Igét, akkor az Urat fogadtad be.

Ma befogadod, kommunikálsz vele, magaddal viszed az életedbe. És már nem mered megkérdezni: “Mester, hol laksz?”, Mert a közösség hite azt mondja neked: Benned él! Az, hogy Krisztus benned él, hogy te benne élsz, csak hit és szeretet kérdése.

Szép hétét mindenkinek!

Hol laksz?