A marista evangelizációs misszióról szóló tartományi képzés folytatásaként, 2018. április 16-20-ig Franciaországba a L’Hermitage-ba utaztunk. Katalán, görög, francia társainkkal régi ismerősként köszöntöttük egymást. Az öt nap alatt igazi közösséggé kovácsolódott a különböző nemzettségből álló csapat.

Megismerkedhettünk más országok intézményeivel, azok szervezeti felépítésével, működésével.

Érdekes előadásokat hallhattunk. Szó volt közös vonásainkról, értékeinkről, melyeket Marcellin Champagnat-tól kaptunk ajándékba. A világot egy gyermek szemén keresztül látta, s az ő szellemisége ma is a szívünkben él, csak az idő és a körülmények változtak.

Marcellin a nevelésben vélte látni azt az eszközt, amivel a fiatalok jó keresztényekké válnak. Ahhoz, hogy a gyerekeket megfelelően neveljük, szeretni kell őket. A jelenlét, az egyszerűség, a családias szellem, a munka szeretet, Mária példájának követése – ezek az elemek adják marista stílusunkat. Egy virág sem fejlődik, nem nő, ha nem vesszük körül szeretettel, törődéssel. A gyermekekkel szemben ugyanazt kell vállalnunk, hogy jobbá tegyük életüket. Nagyon fontos ismerni azt az utat, amelyen végig kell kísérni őket.

Az evangelizálás nem egyirányú folyamat, a gyermekek is evangelizálnak bennünket. Bizalmuk, hitük megérinti szívünket, bátorítanak hitünkben.

Alapvető eleme a nevelésnek a közösség, a szolidaritás, az elkötelezettség. A képzés részeként, minden ország ismertette pasztorális tevékenységét. Lehetőségünk volt a hallottakról kérdezni, észrevételeinket elmondani, tapasztalatot cserélni. Az azt követő előadás megerősített bennünket abban, hogy olyan légkört kell megteremtenünk, amelyben mindenki érzi, hogy tisztelik munkáját és átérzi felelősségét a közös munka iránt. Az ember minden dimenziója fontos, nemcsak a gyermek, hanem a pedagógus és a szülő is. Nem lehet evangelizálni, ha nincs közösség.

  • Legyünk befogadóak:      –     tiszteljük a „más”ember sajátosságát és szeressük sokszínűségét;
  • Legyünk elkötelezettek:   –     forduljunk a szegényekhez, segítsük elő a szociális, önkéntes munkát;
  • Legyünk kreatívak:          –     alkalmazkodjunk a mindennapi helyzethez, segítsük a fiatalokatabban, hogy találkozzanak Istennel;
  • kísérjük gyermekeinket az evangelizációban, fedeztessük fel velük az élet értelmét, hiszen minden ember hivatott arra, hogy megtalálja a helyét.

Az egyik napon meglepetésben volt részünk. Lehetőségünk volt egy kötetlen beszélgetésre Ernesto Sanchez Barba testvérrel a Marista Rend új Rendfőnökével. Elmesélte választásának történetét, majd készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Túráink alkalmával végigjártuk Marcellin életútjának helyszíneit (Rosey, Marhles, Fourviere, La Valla, Lyon) és felelevenítettük történetét. Az Ő karizmája ma is időszerű. Hiszünk a fiatalok jövőjében, segítünk nekik.

Köszönjük a lehetőséget, s azt a sok-sok élményt, melyeket örökre szívünkbe zártunk.

Józsefné Alexa

A marista evangelizációs misszió

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .