1. január 30. és február 2. között került sor a marista nevelési-oktatási intézmények vezetőinek XIII. találkozójára a francia országbeli L’Hermitage rendházban.

Örömmel tekintettünk az utazás elé, hiszen mindig nagy várakozás, kíváncsiság előzi meg a találkozót.

Jó újra látni az ismerős arcokat, bár ebben az évben sok új résztvevővel ismerkedhettünk meg. Több mint 120-an vettünk részt a találkozón. Kedves színfoltja volt a találkozónak, hogy olyan katalán pedagógusokkal is találkoztunk, akiknek gyermekei önkéntesként dolgoztak intézményeinkben a nyári napközis táborok alkalmával. Elmondták, hogy hatalmas élményt jelentett számukra a magyarországi gyermekekkel való találkozás.

Ezen a találkozón is, mint mindig megismerkedhettünk néhány innovációs pályázaton nyertes pályaművel. Így nagy érdeklődéssel hallgattuk azt a katalán módszert, ami arról szólt, hogy kis óvodás kortól középiskolás korig hogyan fejlesztik a gyermekek lelki életét, hogyan tanítják meg a gyerekeket a nyugalomra, a csendre, a befelé fordulásra, elmélkedésre. A másik görögországi projekt azt mutatta be, hogyan segítik a volt, már dolgozó felnőttek mentorként a mostani iskolásokat.

A találkozó egyik napján megismerkedtünk a Generális Káptalanon meghatározott fő irányvonalakkal. A XXII. Generális Káptalan 2017. szeptember 8-tól ülésezett 4 héten keresztül. Ez a döntéshozó szerv 8 évente ül össze, dönt a Rend legfontosabb ügyeiről, 8 évre megválasztja a marista vezetőket, módosítja a rend konstitúcióit, meghatározza a jövőre vonatkozó elképzeléseket.

Az igazgatói találkozó fő témája az interiorizáció, a belső lelki élet volt, ami végig vonult az egész képzésen. Egyik szerzetes testvér megállapította, hogy míg máskor többségében az eszünkkel dolgozunk a találkozókon, most a szívünkkel, a lelkünkkel „dolgoztunk”. Igazi elcsendesedést, lelki feltöltődést jelentettek ezek a napok számunkra.

Marista nevelési-oktatási intézmények találkozója

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .