2017. október 21.-én a Sapientia Szerzetesi Tudományi Főiskola dísztermében szerveztük meg a Marista Konferenciát. Az esemény összekapcsolódik a Marista Rend magyarországi bicentenárium ünneplési sorozatával.

A rendezvényt Pau testvér, a Marista Rend Magyarországi képviselője, indította meg egy nyitóbeszéddel, amiben felsorolta a Magyarországon szervezett bicentenárium eseményeit, valamint a Marista Renddel kapcsolatban 2017-ben történt fontos eseményeket, mint például a Marista Generális Kaptalán.

Ezután Dr. André Lanfrey testvér, francia történész, aki jelenleg a Marista Rend hivatalos történésze, a „Champagnat és a Nevelés” című előadását tartotta meg, amiben összefoglalta azon pedagógia innovációkat, amiket Marcellin Champagnat épített be annak idején a francia forradalom után, továbbá azt, hogy hogyan kapcsolódnak össze a Marista Rend hagyományával és a szerzetes testvérek életstílusával.

A második előadás címe „Maristák és a Gyermek védelem” volt. Mészárosné Nagy Angéla, pszicho-pedagógus és  Marista magyarországi gyermekvédelmi koordinátor tartotta volna az előadás, de egy szerencsétlen baleset miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Emiatt Pau testvér helyettesítette őt. Az előadás két fő részben állt. Az elsőben a magyarországi gyermekek jelenlegi helyzetét mutatta be. A második részben mesélt a Marista tervről a gyermekvédelem területén: hogyan tudja a Marista Rend megelőzni és kezelni a gyermek bántalmazást az intézményeiben.

Egy rövid kávészünet után Katalin Ágnes dr. Juhász (O.Praem), Premontrei Női Kanonokrend általános elöljárója beszélt a Cigánypasztorációról és az együttműködés fontosságáról. Mesélt a cigánypasztoráció magyarországi történetéről és alapelveiről. Majd kifejtette a különböző hálózatokat, amiben némely egyházi intézmények – köztük a Maristák is – együttműködnek a cigánypasztoráció érdekében.

Az ebédszünet után, ami szendvicsebéddel és baráti beszélgetésekkel telt, Dr. Toni Torrelles testvér, teológus és a franciaországi ifjúsági pasztoráció felelőse, „A Marista lelkipásztori tevékenységek” című előadását tartotta meg. Egy nagyon vidám és érdekes prezentációval magyarázta, hogy milyenek a mai fiatalok és hogyan tudja a lelkipasztoráció tevékenységgel a fiatalok szívét megérinteni, hogy fejlődjön a hitük.

Az utolsó előadást Péter testvér tartotta. Összefoglalta a Marista pedagógia és Marista nevelési stílusa fő elemeit: jelenlét, a szegény gyerekekre való odafigyelés, az alternatív pedagógia, a Marista nevelő, a munka iránti szeretet, a Mária mint példakép. Ezeket az elemeket összekapcsolta a Marista Rend történetével, különösen a magyarországi Marista történetével.

Az előadás sorozat jó hangulatban telt, a hallgatóság sok információval gazdagodott a Marista élettel, pedagógiával és projektjeivel kapcsolatban.

Nagyon megköszönjük azoknak, akik segítettek a nap sikeres szervezésben: az előadókat, a tolmácsot, a Sapientia Főiskolát, valamint mindenkinek, aki végig hallgatta az előadásokat.

Marista konferencia

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .