A Határtalan Szív Alapítvány minden évben megrendezésre kerülő Nyári Napközis Táborát (továbbiakban tábor) ebben az évben 2017. 07. 03 – 2017. 07. 21.-e közötti időszakban tartotta általában napi hat órában, főként a 2016/2017-es tanév során, a foglalkozásainkon rendszeresen részt vevő gyermekek számára.

A táborban résztvevők célcsoportja elsődlegesen az Esztergomban és Esztergom- Kertvárosban telepszerű körülmények között élő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok voltak, kiemelten a cigány fiatalok.

A jelentkező gyerekeket négy csoportba osztottuk. A beosztás alapjául korukat vettük figyelembe. Az így kialakított csoportok: baba-mama csoport (3 év alatti gyermekek és szüleik), óvodás csoport (óvodás korú gyerekek), kiscsoport (általános iskolás alsó tagozatos gyerekek), középső csoport (általános iskolás felső tagozatos gyerekek és középiskolás fiatalok).

A Mi Házunkba évek óta segítenek Spanyol fiatalok, akik egy cserkészcsapat tagjai Lleidából.

A programok időtartama minden hétköznap reggel 8. 00 órától délután 18. 00 óráig tartottak. Ez idő alatt a napi programokat az Alapítvány közösségi házában (A Mi Házunk 2500, Esztergom Lázár Vilmos utca 84.), vagy külső helyszínen tartottuk. A baba korúak és szüleik programjai 8. 00 – 12 00, az óvodások 9. 00 – 14. 00, az általános iskolások, valamint a középiskolásoké 12.00 – 18. 00 között zajlottak.

A gyerekekkel minden esetben egy vagy több pedagógus, asszisztensek és önkéntes segítők foglalkoztak. A gyermekek számára mind a Mi Házunkban zajló programokra, mind a külső programokra étkezést biztosítottunk. A résztvevőknek térítési díjat semmire nem kellett fizetniük, azt minden esetben az Alapítvány finanszírozta.

A táborban minden csoport külön-külön is rendezett programokat és voltak közös foglalkozások is, amelyen a házba járó gyerekek mindegyike részt vett.

A Baba csoport létszáma 10 baba és 5-6 anyuka volt. Kirándultak a városban lévő Máltai játszótérre, sétáltak a Duna parton és érdekes kavicsokat gyűjtöttek, majd ezeket, a köveket kifestették, több alkalommal voltak az élményfürdőben is.

Az óvodás csoport létszáma 12 fő volt. A tábor ideje alatt ellátogattak Esztergomi Múzeumba, majd Budapesten voltak a Természettudományi Múzeumban. Eljutott a csoport külön busszal Visegrádra, a játszótérre, Budapestre kirándultak a Tarzan Parkba, több alkalommal jártak az esztergomi élményfürdőbe és a strandon.

A kiscsoport létszáma a tábor idején 18 fő volt, Önálló program keretében elmentek a budapesti Tarzan Parkba, Budapestre mentek külön busszal a Csúszda –paradicsomba, Kisvonattal bejárták Esztergomot és Párkányt, a nagy melegben többször voltak strandolni. Csoportfoglalkozáson rendeztek főzőversenyt, közös játékokat szerveztek az óvodásokkal és a középső csoporttal is..

A középső csoport létszáma 11 fő volt. Saját csoport program keretén belül légfociztak, élményfürdőben jártak, Meglátogatták az Esztergomi Bazilikát, voltak bobozni Visegrádon, és külön busszal mentek a budapesti Csúszda parkban.

A tábor során sok közös programok is voltak, ezeken, az eseményeken a Ház teljes létszámmal vett részt, szerveztünk vetélkedő programot, ahol a csapatok helyezést értek el, és ajándékot kaptak.

Évek óta a tábor szerves része, hogy a gyerekek önkéntesednek, ennek keretén belül az óvódások a város idősotthonait látogatták meg, ahol kis műsorral kedveskedtek az otthon lakóinak. A kis csoport segített a Kálvária takarításában, és szintén egy idősotthonba voltak, ahol közös kézműves foglalkozás volt az otthon lakóival. A középső csoport a Kálvária takarításában segédkézét, illetve a Mi Házunk Játszóterét takarították ki.

A nyári napközi zárását követően Alapítványunk munkatársai és vezetői egyaránt sikeresnek ítélték a gyermekekkel töltött időszakot. Kitűzött céljainkat, hogy a gyermeknek megfelelő szabadidős kulturális programokat biztosítsunk, részt vehessenek kézműves foglalkozásokon, sportprogramokon, úgy véljük maradéktalanul teljesítettük.

A fenti beszámolóból kitűnik, hogy igyekeztünk sokféle színes programot adni a gyerekeknek.

A nyári tábor anyagi fedezete a Marista francia iskolákhoz benyújtott pályázatból tudtuk megoldani, amit ez úton is szívből köszönünk.

A Magyar Élelmiszer Bank és a Coop Áruház lánc adományai az étkeztetést tették lehetővé.

Napközis Tábor Esztergomban

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .