Egy Új La Valla megnevezésű mottóval a kihirdetett XXII. Generális Káptalan meghív mindnyájunkat egy új kezdetre, amely mélyen össze van fűzve a három éves felkészüléssel a Marista rend harmadik évszázadának indulása alkalmából.

Nüsszai Szent Gergely (IV. sz.) azt szokta mondani, hogy a keresztény életbe kezdettől kezdetre járunk, véget nem ért kezdeteken keresztül. Ez azt jelenti, hogy életünk, mint kereszténynek, egy örökké tartó újrakezdés, amely által mindig újból és újból készen állunk a Szentlélek meghallgatására, és állandóan felkészülünk az Ő akaratának beteljesítésére.

A Mária Iskolatestvérek Konstitúcióiban (139) azt olvassuk, hogy az Általános Káptalannak egyik feladata, hogy meghatározza a rend természetét, célja a szellemiségét érintő fontosabb ügyek tárgyalása, valamint hogy előmozdítsa annak megújítását és alkalmazását, megőrizve a rend spirituális örökségét. Tehát, minden egyes általános káptalan, tulajdonképpen egy új kezdet időszaka, mert közösen megkérdezzük magunkat arról, hogy mi az, amit Isten kér tőlünk ebben a konkrét időszerű pillanatban, és igyekszünk megtalálni a szükséges eszközöket, hogy tudjunk válaszolni a hívásaira.

Ez által Egy Új La Valla nem az első marista közösség nosztalgikus és romantikus megismétlődésére való meghívás. Inkább arról van szó, hogy felfrissítjük La Vallát, ezen XXI. század kezdetén, amikor egy új világ előbukkan.

A marista rend nem véglegesen született csak egyszer 1817-ben, hanem még most is mindig születik. Maria Zambrano filozófusnő szokta mondani, hogy az embernek a születése hiányos: se nem született se nem növekedett teljesen, mert nem illeszkedik, és úgy néz ki, hogy nincs semmi készen arra, hogy illeszkedni tudjon; nem teljes se a születése se az a világ, amely rá vár. Ezért arra kell törekedni, hogy megszülessen teljesen, és átalakítsa a saját világát, állandóan újjá kell születnie és az őt befogadó helyzetnek is. Milyen csodálatos dolog, hogy segíteni tud a rend a soha nem teljes megszületésben.

Emili Turú, Generális Elöljáró testvér levele „Egy Új La Valla”

Egy új La Valla

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .