A Maristák története 1817 január 2-án kezdődött. 200 éve annak, hogy egy vidéki pap, Marcellin Champagnat, egyházon belül egy új egyházi közösséget alapított: a Maristákat. Az motiválta, hogy az evangéliumot hirdesse a gyermekeknek és a fiataloknak, akik még nem tapasztalták meg azt, mennyire szereti őket a Jóisten. A hátrányos helyzetű gyerekeknek is joguk van ahoz, hogy megismerhessék Istent, az Evangéliumot, lehetőségük legyen megszerezni az általános műveltséget és a társadalom teljes jogú tagjaivá váljanak.

Több mint 38.000 szerzetes testvér teszi lehetővé Champagnat álmát. Most ez az álom válóra válik több mint 73.000 világi férfin és nőn, 3500 szerzetes testvéren keresztül, akik 81 országban több mint 600.000 gyereket és fiatalt nevelnek 775 nevelési és oktatási intézményben.

Ezért január 2-án összegyűltünk Esztergomban, ahol működik egy marista közösség, hogy hálát adjuk Istennek mindenért, amit kaptunk és adtunk 200 éven át.

10 órakor a Szent Anna templomban szent misét tartottunk. A misét Dr. Székely János püspök, a helyi plébános Pokriva László és a győri Szentlélek plébános, Benkovics Ferenc celebrálta. Részt vettek a testvérek, Gabriel Villa-Real testvér – tartomány főnök helyettes, „A Mi Házunk” gyerekei és nevelői, a Szent Anna plébánia barátai, a Karitász csoport, A Mindszenty Iskola tanárai, a győri laikus marista csoport, Apor Vilmos Iskola képviselői, a Szent Pál Marista Általános Iskola tanárai, és az esztergomi marista misszió barátai és partnerei. Sokszínű és összetartó család.

Majd 11:15-től a Mindszenty Iskola sportcsarnokában hallgathattunk meg egy előadást a Marista lelkiség és pedagógia múltjáról, jelenlétéről és jövőjéről. Úgy ahogy Ferenc Pápa javasolja: el kell indulnunk a társadalmi perifériák felé, hogy jó keresztényekké és polgárokká tegyük a hátrányos helyzetű gyerekeket. Hallhattuk, hogy a mai maristák a „Máriás arcú” Egyház képviselői szeretnének lenni: szenvedélyesek, irgalmasok, szolgálók, befogadók, meghallgatók és közvetlenek. Mária példáját kell követnünk és megmutatni arcát az Egyházon belül.

Délben Péter testvér és Pau testvér által megtartott előadás után, megtekinthettünk egy kiállítást, amely bemutatja a Marista valóságot és jelenlétüket a világban. Ezt követően együtt elfogyasztottunk egy egyszerű agapét. Eközben beszélhettünk az ismerőseinkkel, boldog és áldott új esztendőt kívántunk egymásnak.

Egy családias és egyszerű ünnepség volt, marista stílusban.

 

Marista Bicentenárium ünneplés Esztergomban

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .