1817 január 2-án, éppen ma, lehet, hogy ezen az órán is 200 évvel ezelőtt, Szent Marcellin Champagnat az első két tanítványával és az Isten hívását követve alapította meg a Marista Rendet. Ez a fiatal egyszerű pap úgy érezte, hogy Isten elküldi őt erre a feladatra, hogy egy új lelki családot indítson az egyházban.

Ma ünnepeljük a rend 200. évfordulóját.

A Rendfőnökünk, Emili Turú testvér, szavaira hivatkozva három szó fakad ezen az alkalmon: hálaadás, bocsánat és kötelezettség.

Hálát szeretnék adni Istennek Szent Marcellin Champagnatért, mert általa egy új szerzetesrend lett az egyházban.  Jobban megismertetjük és szeretettjük Jézuskrisztust a gyermekeknek és a fiataloknak, különösen a legelhagyatottabbak.

Hálát adok Istennek minden Marista testvérért (200 év alatt, 38.000 testvér fogadalmat tett), különösen azokért akik a szent életük által, megtanítottak minket, hogyan kell átélni az Evangéliumot, úgy, ahogy Szűz Mária is átélte. Szeretnék megemlíteni a vértanú testvéreket, akik Krisztusért adták a életét. Köszönöm a magyar testvérek életét is, akik háborúig fenntartottak a marista missziót Magyarországon és majd világszerte is. Köszönöm is a testvéreknek, aki egy ideig Magyarországon szolgáltak: Ferenc testvér, Ignác testvér, Tony testvér, Juanjo testvér, David testvér, Ramon testvér, Mateo testvér, Brúnó testvér, Rémi testvér.

Hálát adok Istennek minden laikusért, akik elkötelezték magukat a Marista misszióban. Az ő segítségük nagyon fontos lett a rendnek főleg az utolsó 60 évben.

Szeretnék megköszönni azoknak is akik a Marista intézményeinkbe járnak/jártak, hogy a marista nevelést, befogadták a keresztény értékekkel együtt és jó keresztényként és erényes polgárként élnek.

Különösen szeretnék megköszönni aki segítettek a Marista missziót Magyarországon: Paskai László bíboros úrat, Pataky Kornél győri püspököt, Benkovics Ferenc atyát, akik lehetővé tették a Marista rend újra alapítását Magyarországon és az Apor Vilmos iskola kezdését, Kiss-Rigó László püspököt, Romanek Etelka esztergomi polgármestert, akik segítettek az esztergomi misszió indításában és a Határtalan Szív alapítvány létrehozásában, és Ternyák Csaba egri érseket, aki a Karcagi iskola adta át a Marista rendnek.

A megköszönés mellet, a bocsánat kérés a szív mélyéből fakadt.

Bocsánatot szeretnénk kérni azokért az alkalmakért, amikor nem voltunk elég jó példaképek és nem is éltünk a vállalt értékeket és rossz példát mutattunk.

Bocsánatot is szeretnénk kérni, mert nem mindig hűségesen válaszoltunk a Szentlélek meghívásaira. Néha nem voltunk eléggé bátrak, hogy kövesük az irányításait.

Bocsánatot kérünk, mert néha nem voltunk képesek kimozdítani magunkat a kellemes zónából és nem indultunk a perifériában lévő gyermekhez és fiatalokhoz.

Ezzel a 200 éves gyönyörű örökséggel, megkötelezünk magunkat, a jövőt építésére. Szeretnénk valósággá tenni ezt az „új kezdetet”. Erre a feladatra szeretnénk a legjobbat a múltból használni és nyitottak maradni a Szentlélekre.

Szeretnénk felújítani az egyház iránti és a világ iránti kötelezettségünket. Az Egyház Máriás arca lenni: nyitott, befogadó, szolgáló, misszionárius, odafigyelő…

Szeretnénk felújítani a kötelezettségünk az evangelizáció iránt a gyermek és fiatalok nevelése által. Olyan komplex nevelés, ami az evangéliumból inspirálja magát Mária és Champagnat stílusával.

Kötelezzük magunkat elindulni a gyermek és fiatalok perifériái felé, különösen, akinek szegénységet szenved, vagy sebezhetőbb.

Szeretnénk kötelezni magunkat is az Isten hívásai iránt, aki jelen van a világban és minden ki életében.

Kérjük szűz Máriától, a Jó anyánktól, hogy kisérjen bennünket a harmadik bicentenárium felé teli reménységgel és áldással. Ő, a mi mindennapi menedékünk, tovább fog segíteni minket.

Boldog bicentenáriumi ünneplés kívánok mindenkinek

Pau testvér

200 éves ünneplés

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .