2017kepzes2Az idei évben november 7-11-ig került sor az immár hagyományosnak mondható Marista evangelizációs misszióról szóló tartományi képzésre. A tréningen a magyarországi marista intézmények képviseletében négyen, illetve a fordítói, programszervezői, túravezetői, és idegenvezetői feladatokat fáradhatatlan energiával ellátó Péter testvérrel együtt öten vettünk részt. A csodálatos katalóniai természeti környezet, az évszázadokkal ezelőtt épült, és mára minden igényt kielégítő módon felújított kolostor, a tökéletes ellátás, maradandó élményt nyújtott, de biztosította a továbbképzés témáiban való teljes elmélyülést, a részvétel lehetőségét is.

A képzés több célt szolgált. Egyrészt lehetőséget adott a személyes fejlődésre, ami minden bizonnyal hatással lesz a résztvevők személyiségén keresztül az egyes marista intézményekre is, másrészt pedig módot adott arra, hogy szolgálja a marista hálózat erősödését az által, hogy a különböző területeken dolgozók megoszthatták tapasztalataikat egymással.

2017kepzes3A képzés a meglátni, értékelni, cselekedni struktúrára épült. Elemeztük a társadalomban bekövetkezett változásokat, a hagyományos értékrend válságát, a liberalizmus általánossá válását. Megvizsgáltuk mindezeknek a mai fiatalokra való hatását. Meghallgattuk Zygmunt Bauman elméletét az úgynevezett „folyékony társadalomról”. Kerestük s megtaláltuk, hogy a marista misszió milyen válaszokat tud adni ezekre a fiatalokat érintő problémákra. Felismertük, hogy mennyire aktuális és érvényes napjainkban is Marcellin álma, a legrászorultabbakon való segítés az evangelizáció által. Az evangelizáció, az örömhír nem más, mint megtanítani az embert, emberré lenni. Ezt azonban mindannyiunknak önmagával kell kezdenie. 2017kepzes   Első lépésként meg kell ismernünk önmagunkat. Tudnunk kell, miben hiszünk, milyenek szociális kapcsolataink, hogy állunk a kommunikáció terén, milyen a saját istenképünk. Mindezeken túl lehetőségünk volt egyedül lenni, felfedezni önmagunkban a nevelőt, a keresztény embert.

A képzés nagy utazást jelentett mindnyájunknak. Utaztunk térben, de utaztunk a társadalmi valóságtól a saját bensőnk felé is. Mindezt olyan változatos módon és módszerekkel tettük, hogy az idő is felgyorsult számunkra. Megismertünk olyan marista intézményben dolgozó embereket, akiknek az elhivatottsága, lendülete, saját tapasztalataiból adódó másfajta szemlélete, új erőt és lendületet adott mindnyájunk számára.

2017kepzes4 Hálával és köszönettel tartozunk azért a lehetőségért, hogy részt vehettünk ezen a továbbképzésen, és várakozással tekintünk a következő találkozó elé.

                                                                                                                           Dedinszkiné Tóth Katalin, Jobbágy Dóra, Kardosné Szilágyi Anikó, Lévay Edit

Marista evangelizációs Misszióról szóló képzés

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .