2016 augusztus 3-tól 6-ig tartottuk a tartományi kaptalant a Notre Dame de l’Hermitage rendházban, ahol Marcellin Szent Champagnat (az alapítónk) nyaranta összehívta a testvéreket lelkigyakorlatra.

Ötven káptalani szerzetestestvér, nyolc világi és öt szerzetestestvér, akik segítették a fordításokat és titkársággal együtt éltük meg ezeket a tapasztalatokat. A világiak jelenléte különböző foglalkozásokon egy igazi kölcsönös gazdagítás jelentett.
Nagyon értékeltünk az Emili Turú testvér (Generális) és Antonio Ramalho testvér (Generális tanácsadó) jelenlétét. Neki köszönhetően közelebb éreztük magunkat egymáshoz , az egész rendhez és az Egyházhoz. Emili testvér javasolta nekünk Ábrahám és Sára képét, abba a biztatásban, hogy egy új kezdet lehetséges, ha megbízunk Istenben.
A rend bicentenáriuma, a nem régen Lyonban ünnepelt 200 éves „Fourviére ígéret” a Marista Nemzetközi Ifjúsági Találkozóval, ami a mottója „Dare to Dream”, valamint az Irgalmasság éve alakítottak ki egy irányvonalat az elmélkedésünkre. Ez után határoztuk az alábbi irányítási javaslatokat a következő három évre:

• A világi-szerzetes kapcsolatban a lelkiség, közösség, misszió és vezetés erősítése,
• Előnybe helyezni a szerzetesek és világiak képzési és kisérési folyamatait,
• Új módszerekkel és kreatívan a gyermek és ifjúsági evangelizáció megerősítése,
• A marista jelenlétét meghatározni a perifériáknál,
• A marista lelkiség mélyítése, a saját forrásunkban inspirálva,
• A tartományi kommunikációs terv fejújítása és teljesítése.

DSC04922

Ezek az irányítási javaslatok isteni, egyházi mai világi és mai fiatalok kihívásának tekintjük. Segíteni fog tovább lépni „egy új kezdet”-re, ami 2017-ben a bicentenárium ünneplésével, realizmussal, merészséggel és reménnyel fog előmozdítani minket.
Ahhoz, hogy végre hajtjuk azok az irányítási javaslatokat, a káptalan kiválasztotta nyolc tanácsadó testvér, akik segíteni fogják Pere Ferré testvér (új tartomány főnök) missziójában. A testvérek a következők: Xavier Giné, Matheos Levantinos, Manel Martín, Michel Morel, Jaume Parés, Ramón Rubies, Jean Ronzon és Gabriel Villa-Real.
A kaptalan nagyon megköszöni Maurice Berquet testvér (volt tartomány főnök) és André Deculty testvér (volt tartományi tanácsadó) a szolgálatát a tartományban.

2017. január 2-án lesz a Marista Rend kétszázadik évfordulója: Szűz Mária hív minket, lenni, mint ő: irgalmasság és élet hordozók, különösen a legsebezhetőbb gyermekekre és fiatalokra.
Isten segítsen minket, világiak és szerzetesek, mindenki a saját helyzetben, hogy hűek legyünk a missziónkra a Szent Marcellin álma szerint: „megismertetni és megszeretetni Jézuskrisztus”

Notre Dame de l’Hermitage, 2016. augusztus 5én

Tartományi kaptalan

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .