Már nyolc éve, hogy szerényen születtek a laikus marista csoportok Magyarországon.

2009-ben a Karcagon frissen érkező marista testvérekkel és az újdonságban várakozó pedagógussal együtt, létrejött ez a döntés, hogy kell képezni a marista dolgozókat a rendi életre és szellemiségére (eddig állami iskola volt, és majd katolikus iskolává vált). Két éves képzés kezdődött, amiben a végén a ND de l’Hermitage-ba (a marista rend szülőháza) lelki zarándoklattal befejeződött. A képzés után igény volt, hogy tovább vinni a marista identitás azért minden hétfő, iskola után, néhány pedagógussal és a testvérekkel találkozunk a rendházban.

IMG-20160505-WA0007Esztergomban nyolc évvel ezelőtt, 2008-ban, egy „El Camino” zarándoklattal (Spanyolország) kezdödőtt. Havonta egyszer találkoztunk az esztergomi rendházban és lelkiben előkészítettünk a zarándoklatot. A résztvevők nem csak esztergomiak voltak, hanem győriek is. Olyan sikeres volt a zarándoklat, hogy azután kezdtünk rendszeresen találkozni. Az elején a csoporttagok a marista testvérek barátai és „A Mi Házunk” marista közösségi házában dolgozó pedagógus voltak. Jelenleg a találkozók egyszer havonta, szombat délután vannak és általában pedagógusok és fiatalok részt vesznek ebben.

A testvérek 16 éven keresztül voltunk NévtelenGyőrben, és sok családdal, fiatallal és pedagógussal volt kapcsolatunk. Onnan, 3-4 évvel ezelőtt származik egy kis laikus csoport. Ők i s egyszer havonta találkoznak, és egy foglalkozást terveznek a gyerekeknek. Ebben a csoportban nagy a lelkesedés és a kreativitás.

Ez a sokféle és gazdagító válóság miatt, a Marista laikus tartományi felelős, Marta Porta, együtt Xavier Seva-val, marista laikus is, jöttek Magyarországra meglátogatni a csoportokat és megosztani velünk a saját tapasztalatukat marista laikusként.

Tapasztalták, hogy nagyon különböző minden csoport válósága és működése, de mindegyiknek ugyanaz a kihívása: marista laikusként fejlődni.

Velünk, Maristákkal is így volt ez. Szent Marcellin Champagnat karizmája, mely a testvérek rendjében ölt testet, gyökeret vert a világi hívők körében. Néhányat közülünk megérintett Isten, és marista szívet adott nekünk. A kezdeményezés valójában inkább eredt Istentől, mint a mi kezdeményezésünkből. Már nem tudunk másképp élni: Maristák vagyunk! (Egy közös asztal körül 4.)

Tartományi marista laikus bizottság látógatása

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .