Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a Gyermekek Jogaira vonatkozó Egyezményét 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése jóváhagyta.   Az Egyezmény tartalmaz két, ez ideig még nem fejlesztett fogalmat : a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek meghallgatását és véleményük számbavételét mindabban, ami rájuk vonatkozik.

Mi, Maristák, tudatában a mai gyermekek szükségleteinek, újrafogalmazzuk nevelési gyakorlatunkat a gyermeki jogok fényénél.

A Gyermekek Jogaira vonatkozó Egyezmény új státuszt fogalmaz meg : a gyermekek ezután úgy tekintendők mint aktív jogi alanyok. Ezen jogok figyelembe vételét specifikus blokkokban határozzuk meg és ezek köré szervezzük (« a négy p ») :

 • Jogok az előrejutásra (promotion)  : a személyt megillető megfelelő fejlődéshez való jog
 • Jogok a megelőzésre (prévention) : A gondoskodás szükségessége, hogy a gyermek, lehetőség szerint, elkerüljön minden veszélyhelyzetet.
 • Jogok a védelemre (protection) : szembenállás mindenfajta kizsákmányolással és/vagy   félreállítással
 • Jogok a részvételre (participation) : hogy a gyermek dönthessen olyan kérdésekben, amelyek őt, mint egyént és mint egy csoport tagját érintik.
 1. Mi, Maristák, azon munkálkodunk, hogy érvényre juttassuk és fejlesszük a gyermekek elleni mindenfajta visszaélésekkel szembeni küzdelmet, és intézményeinkben aktívan terjesztjük a « Törd meg a csendet » nemzetközi kampányt, megcélozva ezzel a megelőzést és a szexuális visszaélések elleni cselekvést.
 2. Valamennyi marista intézményünkben megszervezzük a Gyermeki Jogok Nemzetközi Napját (november 20.). Mindenegyes intézmény felvállalja a felelősségét, hogy az egész nevelő közösségen belül és teljes átláthatósággal terjeszti az összes, a gyermeki jogok védelmének keretében elvállalt akciót.
 3. A marista intézmények szerveznek konferenciákat a családok, a nevelő közösség és a környezetük számára, hogy elősegítsék a megelőzést és a szexuális visszaélések elleni cselekvést.
 4. Külön szekciókat fogunk szervezni a gyerekeknek és a fiataloknak a szexuális visszaélések témakörében. Biztosítjuk a helyet, hogy a megelőzésen munkálkodjunk ott, ahol ők a főszereplők.
 5. Belső szabályozásunkkal összhangban didaktikai eszközöket kínálunk, az iskolai és a családi megelőzési tevékenységhez.
 6. Aktív meghallgatási magatartást tanúsítunk, és rendelkezésre bocsátjuk azokat a csatornáinkat, a melyek megkönnyítik a kommunikációt és a feltárást, akár web oldalunkon maristes.eu/15, akár elektronikus címünkön maristes.15@maristes.org.
 7. Mindig elsőbbséget biztosítunk a szexuális visszaélések áldozatainak, és megadjuk nekik a szükséges segítséget a konkrét környezetükben.
 8. Valamennyi marista intézmény vállalja, hogy útjára indít olyan akciókat, a melyek biztosítják és elősegítik a gyermekek aktív részvételét az intézmények életében.
 9. Biztosítjuk a család-iskola együttműködést a szexuális visszaélések megelőzésének területén. Tájékoztatjuk a családokat felvállalt akcióinkról, és aktív részvételi lehetőségeket biztosítunk nekik, az átláthatóság egyértelmű szándékával.
 10. Erősítjük a közeli és a nemzetközi intézmények kapcsolatát, hogy biztosítsuk az egységes cselekvést és garantáljuk a kommunikációs kapcsolatot valamennyi érintett résztvevő számára, hogy ezáltal erősítsük a megelőzést és a hálózati munkát.

Ez a 10 vállalás magában foglalja a szabályok, intézkedések, akciók áttekintését, és állandó javítását mind a nevelési intézmények keretén belül, mind a családok területén.

Ezen dokumentum aláírásával valamennyi marista nevelési intézmény Katalóniában, Franciaországban, Görögországban és Magyarországon támogatja a különböző társadalmi közegekkel való párbeszédet, hogy ezáltal segítse a gyermekek jogai globális védelmének érvényesülését.

A gyermekek védelme a jogok paradigmája alapján 10 cselekvési vállalás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .