Nap mint nap újabb és újabb hír jut el hozzánk, azokról az emberekről, akiknek életük, miközben a háború vagy az éhínség elől menekülnek, tragikus véget ér, tengeren vagy szárazföldön. De ha nem is vesztik életüket, mindeNévtelen002nképpen szélsőséges körülmények közt találják magukat. Férfiak, nők és gyerekek, sokszor teljes családok veszítik el mindenüket. Csak az életük marad, és az is veszélyben van. Szörnyű lenne, ha az események folytonos ismétlődése elzsibbasztana és tehe tetlenné tenne bennünket. Ahogy Ferenc pápa is mondta: „a közömbösség globalizációja szárítja majd fel könnyeinket”. Szörnyű lenne, ha nem kiáltanánk ez ellen „a komoly bűncselekmény ellen, amely az emberiség ellen irányul” – mondja szintén Ferenc pápa.

Sürgős, hatékony és nagylelkű megoldásokra van szükségünk ahhoz, hogy segítsünk ezeken az embereken, és hogy javítsunk élethelyzetükön. Sokan úgy vélik, hogy az út, amely ehhez az élethelyzethez vezet maga az emberbaráti szeretet katasztrófája. Európának nagyobb erőfeszítést kell tennie, hogy globális megoldást találjon. Elsősorban az egyes országok kormányának kell hatékony módon az ügy mellé állni. De természetesen maguknak az embereknek is. A másik bőrébe kell bújni ahhoz, hogy megértsük milyen remények és vágyak késztetik őket arra, hogy elhagyják földjüket, családjukat, a számukra ismerős helyet; milyen módját keresik annak, hogy elmeneküljenek. Szégyen az erőszak, az embertelen fanatizmus által fűtött és egyéb politikai meggyőződésből fakadó kontrollálatlan emberüldözés.

Névtelen001Mi, Marista testvérek, mint olyan Intézmény, amely a gyermekek jogainak védelméért áll ki, egyetértünk számos keresztény szervezettel és közösséggel, jó szándékú férfiakkal és nőkkel, akik értetlenül állnak a jelenlegi, szívet szorító, drámai valóság előtt, és nemtetszésüket fejezik ki. Nem akarunk csendben maradni, nem akarunk a közömbösség és az úgynevezett nem törődöm politikának cinkosai lenni, amit Ferenc pápa is elutasít.

Ahhoz, hogy be tudjuk fogadni azokat, akik azt kérik tőlünk, hogy adjunk nekik menedéket, rendkívül nagylelkűnek kell lennünk. Továbbá megértésre és együttműködésre van szükségünk. Ezt a nagylelkűséget, megértést és együttműködést kérjük mindannyitoktól. Mi, keresztények, az evangéliumi tanítás alapján és az emberbaráti szeretetünkből fakadóan egyértelmű kötelességünknek tekintjük kiállni az igazság és az emberszeretet mellett. Hiszen ez a keresztények ismérve.

Imádkozzunk együtt azért, hogy Istenünk, a könyörületesség Istene, adjon békét és örök nyugodalmat mindazoknak, akik életüket vesztették egy jobb világ megtalálásának reményében. A remény vigasztalását kérjük családtagjaik számára. Kérjük, hogy világosodjanak meg, és tudjanak nagylelkűek lenni azok az emberek, akiknek felelőssége megoldást találni számos otthonát elveszített testvérünk számára, akik most határainknál könnyek közt könyörögnek, úgy mint egykor mi magunk is könyörögtünk más országok határainál.

„Idegen voltam és ti befogadtatok” Mt. 25,35

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .