A XXII. Általános Rendgyűlés pontosan 2017. Szeptember 8-án kezdődik, mely fontos esemény lesz a Marista Rend számára. Szervezésével külön bizottság foglalkozik.

 A bizottságot az alábbi testvérek alkotják:

Josep McKee (főszerverző)

Eugène Kabanguka (tanácsadó)

Carlos Huidobro (generális adminisztrátor)

Pau Fornells (a bizottság titkára)

João Gutemberg (Amazónia)

Álvaro Sepúlveda (Santa María de los Andes )

Ben Consigli (USA)

Juan Carlos Fuertes (Mediterránea )

Vincent de Paul Kouassi (Nyugat-Afrika)

Darren Burge (Ausztrália)

Rajakumar Susai Manickam (Dél-Ázsia )

 A Generális Tanács úgy határozott, hogy a XXII. Rendgyűlés Rionegróban (Kolumbiában) lesz, kb. 40 km-re Medellintől.

A két első rendgyűlést Notre-Dame de l’Hermitageban tartottuk, az azt követő 8-at a franciaországi Saint-Genis-Lavalban, 5-öt az olaszországi Grugliasco-ban és 6-ot Rómában.

A Marista Rend történetében ez lesz az első alkalom, amikor egy rendgyűlést nem a rend székhelyén tartunk meg.

Az alábbi interjúban Emili Turú rendfőnök testvér a következő rendgyűlésről és az ünnepélyes esemény számára választott helyről beszél.

 Álmodunk egy új kezdetről a Rendben. Hogyan tükröződik ez az eszme a rendgyűlésben?

A rendgyűlés és a kétszáz éves évforduló ünneplésének egybeesése arra szólít fel bennünket, hogy kapuként tekintsünk az új rendgyűlésre, amely az eljövendő marista századba vezet, és tevékenyen fogjunk hozzá az újrakezdéshez.

Most négy fő irányvonal van, melyek a bicentenáriumra való három éves készülődéshez kapcsolódnak: a regula, az új nemzetközi közösségek felülvizsgálata; az újrakezdés szellemében, a laikusok és a Rend kapcsolata, új animációs modellek, menedzsment és irányítás.

Ezek a csoportos megbeszélések, valamint a régiókban és tartományokban történő találkozások segítenek felfedezni az új marista irányvonalat, melynek ismeretében megtervezhetjük konkrét marista jövőnket.

Tehát ez a XXII. Általános Rendgyűlés nagyon fontos időszerű esemény történelmünkben.

 Miért született az a döntés, hogy a Rendgyűlést nem a Rend központi székhelyén tartsuk?

Erre az elhatározásra másfél évig tartó vizsgálat és mérlegelés után jutottunk. Már majdnem a kezdetektől világos volt számunkra, hogy az újrakezdés jeleként más helyet választunk magunknak, de nehéz volt a konkrét helyet kiválasztani a soron következő Rendgyűlés helyszínéül.

 A különböző lehetőségek számbavételekor több alapvető szempontot kívántunk összeegyeztetni, többek között az alábbiakat:
– a hely szimbolikus jellegét
– hogy az ott tartózkodó nagyszámú csoport munkájához meglegyenek a minimális feltételek
– hogy lehetőleg támogatást kapjunk az adott ország marista közösségeitől.
Hisszük, hogy a választott hely eleget tesz e három feltételnek.

 Milyen szimbolikus sajátossággal rendelkezik Kolumbia az Egyház és a Rend missziója szempontjából?

Medellin neve erős szimbolikus jelentéssel bír az egyháztörténelemben. 2017- ben a II. Latin-amerikai Általános Püspöki Konferencia összehívásának ötvenedik jubileumi ünnepe lesz, mely nemcsak a kontinens egyházi közösségei, hanem az Egyetemes Egyház számára is nagy jelentőséggel bír. Ne feledjük, hogy ezen a konferencián nagyon jól ismert püspökök szólaltak fel, mint például Pironhio, Samuel Ruiz, Leonidas Proaño és Helder Camara püspök urak.
Medellin jelképezi a II.Vatikáni Zsinat szellemiségének gyakorlatba helyezését Latin- Amerikában, felvállalva az Egyház három fontos jellemvonását: a szegények problémáinak felvállalását, a felszabadítási teológiát és bázisközösségek megszervezését.

A kolumbiai Amazónia jelentőségét emelném ki, melyet a Szentatya “Laudatio Si” kezdetű enciklikájában a következőképpen jellemez:
A bolygó tüdejeként, a fajok sokféleségével, rendkívül fontos az egész Föld és az emberiség jövője szempontjából (48). Mindezeket figyelembe véve, könnyebb lesz hallgatni a sürgető felhívásra bolygónk jövőjének alakításával kapcsolatban.

Szükséges, hogy e beszélgetésre mindenkit meghívjunk, hiszen a jelenlegi környezeti problémák, és azok emberi vonatkozásai aggodalommal érintenek mindnyájunkat (14). –

Voltak-e még más szempontok is melyek támogatták azon döntésében, hogy a következő taggyűlés helyszínéül Kolumbiára esett a választása?

Köztudott, hogy Kolumbia volt az a latin-amerikai ország, melyben megjelentek az első marista közösségek és jelenleg az egész világ marista missziójának több mint fele az amerikai kontinensre koncentrálódik.

 Másfelől az is igaz, hogy Kolumbia az ellentétek országa, mely lehetőséget ad arra, hogy a Rendgyűlés tagjai tapasztalatot szerezzenek a perifériákon élőkkel kapcsolatos munkában.
Kolumbiában, mely multikulturális és változatos etnikai populációval rendelkezik, vendégszerető és szívélyes emberekkel találkozhatunk, miközben 1960 óta belső katonai konfliktusok is vannak. Az ország természeti kincsekben rendkívül gazdag, de a tizennegyedik helyen áll azon országok között, ahol a legnagyobb az esélyegyenlőtlenség, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Bizottságának megfigyelői szerint. Az elmúlt évben a közoktatás színvonala javult, de majdnem fél millió az iskolázatlan kisebbség létszáma és kb. 30.000 utcagyerek is van.

Számíthatunk a helyi közösség támogatására és a megfelelő infrastruktúrára?

Igen, minden bizonnyal, a Keresztény Iskolatestvérek székházában biztosítani fogják számunkra, de Kolumbia marista közösségeitől is számíthatunk támogatásra.

 Több információ:

http://www.champagnat.org/400.php?a=6&n=3682

A XXII. Marista Általános Rendgyűlés Rionegróban lesz

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .