2015.02.03 – 2015.02.06.

L’Hermitage

Ez év februárjának elején ismét útra keltünk, hogy részt vegyünk a tartományunk által évente szervezett vezetői találkozón. A fenntartó, a pasztorális vezető, a karcagi iskola, a tanoda, az esztergomi közösségi ház nevében hét fővel képviseltük a magyarországi intézményeket.

Kedden este a mi csapatunk érkezett a házba legutoljára. A többiek már vacsorához készülődtek. Meglátva bennünket nagy ovációval, forró ölelésekkel fogadtak. Sok volt az ismerős, sok mindenkivel alakult már ki közvetlen kapcsolat a találkozókon való közös munkálkodások alkalmával. Az egész napos fárasztó utazás után hirtelen felfrissültünk, úgy éreztük hazaérkeztünk.

A sok ismerős arc között új arcokat is felfedeztünk. Mint később megtudtuk bővült az intézmények száma tartományunkban. Új intézmények képviselői jöttek La Vallából, Mulhouséből, Algériából, Marlesból.

A találkozón valamennyi fenntartó bemutatta az általa képviselt ország intézményeit, s azok igazgatóit, igazgatóhelyetteseit, pasztorális vezetőit.

Ebben az évben 10 éves az igazgatói találkozó. Ebből az alkalomból Gabi testvér visszaemlékezett a 2006 és 2015 közötti évek találkozóira, s találkozókon végzett munkákra. A házban elhelyezett fotókon gyakran nézegettük az elmúlt tíz év találkozóinak eseményekről készült fotókat.

Nagy érdeklődéssel vártuk a beszámolót a Nairobiban rendezett. II. Nemzetközi Marista Missziós gyűlésről. Tartományunkat hárman képviselték, köztük Pau testvér.

Nikolaos a görög igazgató mesélt arról, hogy a találkozó logója a tűz, ami szimbolikus jelentéssel bír. Afrikában a tűz a központ, a tűz körül találkoznak, a tűz körül történik minden. A mi számunkra is fontos, hogy együtt legyünk, hogy meghallgassuk, elfogadjuk a többieket, hogy együtt tudjunk dolgozni a legrászorultabbakért. Ha együtt vagyunk, akkor lesz leggyümölcsözőbb a misszióban végzett munkánk. Az első, Mendezben tartott találkozó óta sokat változott a világ. Át kellett tekinteni milyen a mai helyzet, hol vagyunk, mi a helyzet a mai világban. Ezeket elemezve meg kell keresni a mai Montagne gyerekeket, el kell mélyíteni hitünket, közvetíteni kell Isten arcár a többiek, a gyerekek felé.

Pau testvér beszámolt arról, hogy a találkozón való részvétel nem csak tapasztalat volt, ajándékként élték meg az ottlétet. A hit, a marista karizma tartotta össze a résztvevőket. Sok munka, feszített munkatempó jellemezte a találkozót, mégis úgy érezték mintha marista mennyországban lennének. A hitüket mélyen megélő emberek között lenni felemelő érzés volt.

Angel a SED vezetője elmondta, hogy maga a helyszínválasztás is szimbolikus volt. Afrika is periféria, nekünk is ki kell lépni a kényelmi zónánkból, el kell menni meg kell látogatni, újra fel kell fedezni a perifériákat.

Az előadásokat csoportmunkák színesítették, számos aktuális témát is érintettünk, mint intézményi kommunikáció, a 2015-2021-es stratégiai terv kialakításával kapcsolatos feladatok, nemzetközi ifjúsági találkozó.

Lezárult annak a nemzetközi csoportnak a munkája, aki a gyermekek szexuális bántalmazásával foglalkozott. Létrejött egy tartományi dokumentum, amely a gyermekbántalmazás esetén követendő protokollt írja le. Bemutatták azokat az anyagokat, amelyek a pedagógusoknak, a szülőknek, a gyermekeknek szólnak. Magát a formát, a szórólapot, a könyvjelzőt, a gyógyszeres dobozt nagyon újszerűnek, ötletesnek találtuk.

Nagy érdeklődéssel várjuk minden évben a műhelyfoglalkozásokat, így volt ez ebben az évben is. Jó látni, hallani, megismerkedni azokkal az innovatív projektekkel, amelyeket más országbeli intézmények dolgoznak ki és alkalmaznak a napi gyakorlatban. Így két projekttel ismerkedtünk meg, az egyik egy komplex beszédfejlesztő programot, a másik az idegen nyelv oktatásának integrált tervével ismertetett meg bennünket. Nagyon érdekes, számunkra is hasznosítható programot láthattunk. Magyarországról Márton Gábor tartott előadást ’Esély-Komplex program mélyszegénységben élő lányok és fiatal anyukák számára’ címmel, melyet nagy érdeklődés kísért.

A hasznos, tanulságos, építő jellegű foglalkozások mellett a késő esti órákban sor került egy kis kikapcsolódásra, éneklésre, vetélkedésre, vidámkodásra is.

A negyedik napon, fáradtan, de hitünkben elmélyülve, a marista tartományhoz való tartozás érzésében megerősödve, számtalan kisebb-nagyobb számunkra hasznosítható ötlettel a tarsolyunkban készülhettünk hazafelé. Köszönjük a tartománynak, hogy évről-évre részt vehetünk a találkozón!

Nagy Józsefné

IMG_0583 IMG_0580 IMG_0601 IMG_0608 IMG_0611 IMG_0612 IMG_0619 IMG_0573

Marista Nevelési intézmények 10. találkozója

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .