2017_HG kisJúnius 6-án Emili Turú tartományfőnöktestvér mindnyájunkat „egy új kezdetre” hívta. Ami a „kezdeteket” illeti, van belőlük szép számmal 1817. február 2. óta. A kétszázadik évforduló kijelölése arra a napra esett, amikor Szent Champagnat megkért két fiatalt, hogy segítsen neki az evangelizációs misszióban. Ez a meghívás a Marista Testvérek Intézményének Alapítása.
Így három év áll előttünk. Az első év lesz „Montagne” éve, amikor arra kapunk meghívást, hogy a mai Montagne-ok Jézusa legyünk.

A találkozás a fiatal Montagne-nal mély nyomot hagyott Champagnat atya életében, és nyilvánvaló oka volt a Marista Rend születésének.

2014.október 28-án, Champagnat atya és a fiatal Montagne találkozásának évfordulóján elindítjuk a Montagne évet. Ez egybeesik az „Istennek szentelt élet” egyházi ünnepével.

Ez az első ikon el fog kísérni bennünket 2015. júliusáig. Arra emlékeztet minket, hogy mennyire fontos és sürgős a mi missziónk. Ez a misszió ugyanolyan aktuális ma is, mint Champagnat atya idejében.

Rendalapítónk több óra alatt tette meg az utat La Valla-tól idáig .Ugyanazt a hívást halljuk most is, hogy elinduljunk az úton, hogy találkozzunk a mai fiatal Montagne-okkal , bárhol is legyenek.

Ferenc pápa felhívása visszhangzik fülünkben: lépjünk ki saját kényelmünkből, legyen bennünk bátorság eljutni az összes „perifériára”, ahol szükség van az evangélium világosságára. ( EG 20 )

Az Evangelii Gaudium apostoli buzdításában (49) Ferenc Pápa sürget minket:

„Szívesebben látok egy olyan Egyházat, amelyet baleset ért, amely megsebesült és bepiszkolódott, miközben kiment az utcákra, mint egy olyan Egyházat, amely belebetegedett a zártságba és a kényelemben, mert a saját biztonságához ragaszkodott.

Nem akarok olyan Egyházat, amely középpont akar lenni, és úgy végzi, hogy beleicones_2014-15 kisbonyolódik a rögeszmék és procedúrák szövevényébe. Ha valaminek szentül nyugtalanítania és aggasztania kell a lelkiismeretünket, akkor az az, hogy oly sok testvérünk él a Jézus Krisztussal való barátság ereje, világossága és vigasztalása nélkül, az őt befogadó hívő közösség és az élet értelmének horizontja nélkül. Remélem, hogy nem annyira a kudarctól való félelem, hanem sokkal inkább az a félelem mozgat minket, hogy be ne zárkózunk a hamis védelmet nyújtó struktúrákba, a törvényekbe, melyek kérlelhetetlen bírákká formálnak bennünket;olyan szokásokba, amelyekben nyugodtan érezzük magunkat, miközben odakinn éhező sokaság van, és Jézus állandóan ezt ismétli nekünk: „ Ti adjatok nekik enni.” Mk 6,37 )

Milyen tűz égett Champagnat atya szívében, amikor hazaindult La Valla-ba a Montagne fiúval való találkozás után? Mi buzdította őt, hogy néhány hónap múlva megalapítsa a Rendet? Kérdezzük meg magunktól: nem ugyanarra az útra kaptunk új meghívást? Megengedjük magunknak, hogy a mai fiatal Montagne-ok helyzete mélyen megérintsen bennünket?

Montagne év inditása

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .