Megújult Maristák Misszióban

2007 szeptember 17 – 27-ig tartották Nairobiban a II. Nemzetközi Marista Missziós gyűlést. Az első gyűlés Mendesben (Brazíliában) volt. Ott szerzetes testvérek és világiak együtt elmélkedtek a marista misszió jövőjéről. Hét év elteltével, néhány elképzelés válóra vált.

A XX. Generális Káptalan azt javasolta, hogy legyen egy második gyűlés. Így 2013 szeptemberétől 2014 júniusáig minden tartomány megtartott egy helyi és egy tartományi fázist. Ezt követően a „Megújult Maristák a Misszióban” mottó alatt Nairobiban, a világ 45 országából, több mint 150-en jöttünk össze, hogy újra gondolkodjuk a Marista Misszió jövőjét. Könnyű lenne azt képzelni, hogy egy ilyen gyűlés a nyelvek és kultúrák különbözősége miatt nagy nehézséget jelent, de nem így volt. A Marista Szellemiség és az első napi program segített minket abban, hogy megismerjük egymást és kellemes, családias hangulatot teremtsünk.

A gyűlés résztvevője volt tartományonként 3 képviselő, testvérek a Generális Tanácsból, az előkészítő (szervező) bizottság tagjai és néhány „logisztikai szakember” (tolmács, titkár, stb.). Ez idő alatt tehát együtt dolgoztunk, elmélkedtünk fiatalok, világiak és testvérek.

Az összejövetel szimbóluma egy afrikai akácia és egy tűznyelv volt. Ezek azt akarták jelképezni, hogy a a tűz körül – ami melegít és megvilágít minket – összeülünk és megosztjuk egymással a saját tapasztalatainkat, álmaikat úgy, mint az afrikai törzsek.

A „Karibu” köszöntéssel (Isten Hozott) az afrikai testvérek nagyon barátságosan befogadtak minket, különösen a fiatal testvéreket, akik a MIC-ben (Marist Internacional Center) laknak és teológiát tanulnak a „Marist International Univesty College”-ben.

A szálláshelyen, és a házban, ahol a Gyűlést tartottuk, teljesen megfelelő, biztonságos és egészséges körülményeket biztosítottak számunkra a szervezők, ami tökéletes volt arra, hogy jól érezzük magunkat. Egy pillanatig sem volt jelen a félelem, sem a betegségektől sem a terrorizmustól.

A Gyűlés napirendje(mindennapi munkamenet) ösztönzött minket arra, hogy mélyen elmélkedjük a Marista Misszióról, a jövő lehetőségeiről és kihívásairól. A mindennapi imák és Szentmise emlékeztetett arra, hogy Jézus az, aki meghívott minket a misszióra, mint ahogyan tette azt Szent Marcellinnel is.

Minden nap kezdetén volt egy előadás, amit általában egy Generális Tanácshoz tartozó testvér tartott. Ezután különböző módszerekkel dolgoztuk fel a meghatározott témát. Nagyon fontos lett az egynyelvű kiscsoportos munka, ahol lehetőségünk volt aktívan megosztani és elmélyíteni egyéni véleményünket, meghallgatni a többieket az adott témáról. Mindezt tovább segítették más foglalkozások, mint például a műhelyek, csendes elmélkedések. A Gyűlés már az első pillanattól kezdve családiassá és testvériessé vált. Egy csodálatos egyetértés szellemisége érződött minden foglalkozásban: a kiscsoportos beszélgetéseken, a nagygyűlésen vagy a vidám esti programok során. Minden pillanat tele volt egy Jézusból fakadó örömteli vidámsággal, ami segítette reménységgel nézni a jövő elé.

A Gyűlést megelőző napokban és az azt követően is, lehetőség volt egy kis lazításra is, amit arra használtunk, hogy meglátogassuk és megismerjük az afrikai faunát és kultúrát. Egyik délután kis csoportokban meglátogattunk néhány nairobi intézményt, ami rászoruló gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik.

A vidám estéken találkoztunk a különböző országból jött résztvevők kultúrájával. Ezek az esték megtöltötték a Gyűlést örömmel és vidámsággal. Minden második este egy kontinens mutatkozott be és ismertette meg a saját hagyományát, konyhaművészetét és folklórját. Az európai estén igyekeztem megismertetni mindenkivel a magyar kultúrát is, kóstolóba magyar szalámit, unikumot és pálinkát vittem.

A találkozó leggyakoribb témái voltak: kapcsolat szerzetes testvérek és világiak között, az elkötelezettség a marista misszió iránt, a marista karizma vitalitása a világon, egy Krisztusban gyökerezett lelkiség szükséglete, az Egyház és Mária arcának lenni, a világiak és testvérek mobilitása és nemzetközisége a marista misszióért. Jelenleg egy bizottság dolgozik azon, hogy a Gyűlés összefoglaló végleges szövegét lefordítsa és összefoglalja. Ezt az összefoglalót december körül fogjuk megkapni.

Kérjük a Jó Istentől, hogy kitartson a tűz, amit Nairobiban gyújtott nekünk, és hogy képesek legyünk mindenhova elvinni ezt a tűzet, a világ minden tájára, ahonnan érkeztünk. Szűz Mária, Jó Anyánk, segítségével ez a feladat nem lesz nehéz számunkra.

Pau testvér

 

II. Nemzetközi Marista Missziós Gyűlése

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .