Június 6-án Emili Turú tartományfőnök testvér mindnyájunkat „egy új kezdetre” hívta. Ami a „kezdeteket” illeti, van belőlük szép számmal 1817. február 2. óta. A kétszázadik évforduló kijelölése arra a napra esett, amikor Szent Champagnat megkért két fiatalt, hogy segítsen neki az evangelizációs misszióban. Ez a meghívás a Marista Testvérek Intézményének Alapítása.
Így három év áll előttünk. Az első év lesz „Montagne” éve, amikor arra kapunk meghívást, hogy a mai Montagne-ok Jézusa legyünk.
A másodikat „Fourvière” jelöli, hogy Jézus alakja köré gyűljünk missziós küldetésünk teljesítésében azért, hogy ne legyünk olyanok, akik csak hátrafelé néznek, de ne legyünk azok közül valók se, kik Jézustól eltávolodnak, s a maguk útját járják. Az utolsó év közvetlenül a Kétszázadik évfordulóra készít fel minket „La Valla” képével, hogy ápoljuk életünk misztikus dimenzióját, hogy terjesszük magunk körül az élet Jézus által kívánt teljességét. A Misszió Titkársága sokat foglalkozott a megemlékezéshez való kapcsolódással, valamint azzal, hogyan indítsa útjára a lehető legjobban, az intézményekben a témákat és jelképeket.

 

Már ezen a nyáron is, de az elkövetkező három év során is, pedagógia eszközök, elmélkedési és cselekvési tervek kidolgozására kerül sor, hogy aztán hozzáférhető legyen mindenki számára. Szó van egy minden évben megtartott „Champagnat-napról” is, hogy a Tartomány marista intézményeiben a gyermekek és fiatalok a maga teljességében élhessék meg ezt a napot. Helyi képzési útmutatók is készülnek majd hozzá.
A „Montagne” év 2014. október 28-án kezdődik, a fiatal Jean Baptiste és Marcellin találkozásának évfordulóján. A majd szeptemberben közreadott javaslatokból kiindulva minden ország, minden intézmény kidolgozhatja, hogy hogyan is képzeli e hároméves időszak legmegfelelőbb indítását.
Egymást kell támogatnunk a kétszáz éves évforduló megünneplésének folyamán, hogy legyen az mindnyájunk számára egy „új kezdet”, Champagnat karizmájának megerősítése mai világunkban.

Maristák, egy új megkezdés

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .