A gyermekjogairól szóló nemzetközi egyezmény 1989-es jóváhagyása a gyermekjogainak újracsatlakozásának és védelmének fokozatos folyamatának csúcspontját jelenti. Egyszerre az egyezmény a kiskorú legfőbb érdekének adta egy alapvető szabály jellegét.

Magyarországon november 20-án, a Gyermekek Gyermekeinek Egyezményének jóváhagyása jegyében, a nevelési/oktatási intézményeink különféle pedagógiai foglalkozásokon vesznek részt, korosztályokhoz igazítva, hogy aznap jelentős kiemelés kapjon.

Az egyezmény a nemzetközi eszköz, amely felismeri a gyermekek társadalmi szerepeit és saját jogai birtokosaként. Az egyezmény négy fő irányelve az alábbi:

  • Nem diszkriminál
  • A gyermek legnagyobb érdekének védelme
  • Élethez, a túléléshez és a fejlődéshez való jogok
  • A gyermek véleménye iránti tisztelet

2007 kezdödőtt a FMSI-t (Fundacione Marista per a la Solidaritá Internacionale / Nemzetközi szolidaritásért Marista Alapítvány), egy olyan szervezet, amelyet a Marista Rend hozott létre, hogy garantálja a gyermekek, fiatalok és serdülők jogait. 2011 óta az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) speciális tanácsadója. 2013. január óta felelős a nyomon követésért annak biztosítására, hogy a gyermekek és fiatalok biztonságát garantáló protokollok teljes körűek legyenek a marista körzetben.