Iskolánk életében jeles évfordulóhoz érkeztünk, hiszen az intézményünket fenntartó Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend ebben a tanévben ünnepli a rend alapításának 200. évfordulóját.  A Marista Rend magyarországi bicentenáriumi ünnepségsorozatának második eseményeként került sor Budapesten az Nemzeti Uránia Filmszínházban és Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban a Passió előadására.

Az előadást hosszú próbafolyamat előzte meg, hetek óta készültek tanulóink az előadásra. 2017. március 24-én reggel, a díszletek és jelmezek számbavétele után nagy izgalommal szálltunk fel a buszra, s indultunk útra. A fővárosba érkezve nagy meglepetés várta tanulóinkat, hiszen nem ismerték a színház szép épületét. A helyszín bejárása után rövid helyszíni próbát tartottunk. Ezt követően 14.30 órakor budapesti diákoknak, majd 17.00 órakor felnőtt közönségnek mutattuk be az előadást. Az éjszakát Esztergomban töltöttük. Köszönjük A Mi Házunk Marista Közösségi Ház pedagógusainak a kedves fogadtatást, a vendéglátást. Másnap esztergomi diákok és érdeklődők tekintették meg előadásunkat. Mindhárom előadás nagy sikerrel zárult. Számtalan elismerést és gratulációt kaptunk.

Iskolánkban, a Szent Pál Marista Általános Iskolában a gyermekeire irányuló pasztorális tevékenységek között kiemelkedő fontosságú a Passió bemutatása. Tanulóink iskolánk fennállása óta 2009-től, minden évben eljátsszák Jézus szenvedéstörténetét. Napjainkra egyfajta rangot jelent gyermekeinknek a Passióban való szereplés. A korábbi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy Jézus szenvedésének és kereszthalálának bemutatása olyan szuggesztív hatású, hogy ennek átélése nagyban elősegíti gyermekeink evangelizációját. Célunk tehát az Evangélium hirdetése az események dramatizálása révén.

Az Evangéliumokon alapuló szöveg jelenlegi változata Jézus eredeti üzenetéhez közelíti a nézőt egy közvetlen, aktuális és sajátos moziszerű elbeszélő stílussal.

A történet női szereplői szokatlan szemszögből mutatkoznak be. Ezért fedezhetünk fel ebben a drámai előadásban gyöngédséggel és emberiességgel teli új dimenziókat.

A szavak drámai ereje elfeledteti velünk a színházi effektusokra való szükségletet. A színpadi díszletektől mentes beállítás hozzájárul ahhoz, hogy a nézők és a színészek érzelmei váljanak a színdarab főszereplőivé.

Mindezek segítenek abban, hogy a néző, már az első jelenettől fogva, beleélje magát a színdarabba, és segítenek abban is, hogy az előadott események mindenkit, hívőt és nem hívőt egyaránt megérintsenek.

A „Gyertek hozzám!” című Passiót a karcagi Szent Pál Marista Általános Iskola diákjai adták elő.

Tesszük ezt évről-évre azért, hogy Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának eseményei a nézőkben egyre jobban megszilárduljanak, és az előadó művészet által is lépésről-lépésre közelebb vigyük Jézus utolsó napjainak üzenetét.

Nagy Józsefné

Gyertek hozzám!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .